Nederlanders in quarantaine in Lapland maken het goed: ‘Gemeenschap verzorgt hen’

Print
Nederlanders in quarantaine in Lapland maken het goed: ‘Gemeenschap verzorgt hen’

Het stel wordt opgevangen in het dorp Ivalo in de gemeente Inari en moet daar nog iets meer dan een week blijven. Afbeelding: Wikimedia Commons/Manfred Werner

Het Nederlandse stel dat sinds maandag in quarantaine zit in het noorden van Finland, heeft nog geen symptomen van het coronavirus.

Dat verklaren betrokken gezondheidsverantwoordelijken tegenover het AD. ,,Uw landgenoten voelen zich goed en zijn inmiddels overgebracht naar een andere locatie na klachten over de eerste’’, zegt internist-infectioloog Markku Broas van het ziekenhuis van Lapland over de telefoon vanuit Rovanimie.

Toeristen

De specialist staat in nauw contact met de twee Nederlanders en sprak ze zaterdagavond nog. Hij krijgt dagelijks updates over hun gezondheidssituatie via een lokaal contactpersoon. ,,Ook vandaag hadden de twee geen koorts, een goed teken. Evenmin vertoonden ze andere symptomen van het coronavirus zoals keelpijn of hoesten.’’ Het stel verblijft volgens hem in Ivalo in de gemeente Inari. ,,Ze werden aanvankelijk opgevangen in een houten cottage op een camping, maar die vonden ze te klein. Zaterdag zijn ze overgebracht naar een groter onderkomen op een andere plek in het dorp.’’

Lees het laatste nieuws over het coronavirus in ons liveblog

De Nederlanders reisden als toerist naar Lapland om onder andere het noorderlicht te zien. Maandag maakten ze in een personenbusje een trip naar een activiteit met andere buitenlandse toeristen. Onder hen een vrouw uit China. Zij bleek te zijn besmet met het coronavirus. Omdat de Finse overheid niets aan het toeval wilde overlaten, werden alle toeristen in quarantaine geplaatst. Broas: ,,Momenteel zitten veertien personen in quarantaine: vier Finnen en tien buitenlanders. Tien andere mensen proberen we nog te bereiken. De Finnen en de Chinese vrouw zijn geïsoleerd in het ziekenhuis, de rest elders. Onder hen de Nederlanders.’’

Normaal leven

Het stel, over wie de arts om privacyredenen geen gegevens bekend mag maken, wordt volgens hem opgevangen door de plaatselijke bevolking in Ivalo. ,,De gemeenschap zorgt dat ze eten en drinken krijgen en andere zaken die ze nodig hebben. De Nederlanders mogen met niemand contact hebben, maar kunnen verder normaal leven’’, aldus de internist-infectioloog.

Lees ook: Eerste dode buiten China door coronavirus op Filipijnen

Het contact verloopt via de afdeling gezondheidszorg van de gemeente Inari. ,,We bellen elke dag met de twee Nederlanders. Ze moeten dagelijks hun temperatuur meten om te zien of ze koorts hebben’’, zegt directeur Jaakko Seppänen. Hoewel de situatie zich gunstig ontwikkelt, is volgens hem pas uiterlijk 10 februari duidelijk of het stel besmet is met het coronavirus. ,,Dat heeft een incubatietijd van twee weken. Tot die tijd zitten de twee Nederlanders in quarantaine.’’

Fitprogramma

Volgens RTL Nieuws gaat het om een man en vrouw van respectievelijk 61 en 59 jaar, genaamd Toon en Marjon. ,,We hebben nu een toplocatie en krijgen zelfs een paar flessen wijn en een krat bier”, laat Toon weten. ,,Wel op eigen kosten.” Het eten en drinken wordt volgens hem voor de deur afgeleverd. ,,Ze zetten het neer en kloppen. We mogen het pas pakken als ze weg zijn”, zegt Marjon.

Lees ook: Coronavirus: EU stuurt 12 ton beschermende kleding naar China

De twee slijten hun dagen nu met een fitprogramma (‘Fit blijven is belangrijk’) dat ze van vrienden kregen. Ze hebben spelletjes bij zich en er is ook internet. Films kijken op hun laptop kan dus ook. ,,En we hebben elkaar natuurlijk.”

Verspreiding Coronavirus. Video: De Limburger

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen