Jongeren vieren vrijheid met Into the Fik

Print
Jongeren vieren vrijheid met Into the Fik

Afbeelding: Getty Images

Scholieren en studenten kunnen volgende week 75 uur lang bij een kampvuur zitten op het stadseiland Veur Lent in de Waal bij Nijmegen. Into the Fik, zoals het evenement heet, maakt deel uit van het festival Free Future, het jongerenprogramma in het kader van de 75-jarige herdenking van de bevrijding.

Nijmegen zou in februari gaststad zijn van het internationale, langlopende jongerenevenement Liberty Talks rondom de 75-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog in heel West-Europa. Maar de organisatie van Liberty Talks kwam in de problemen en het programma is vorig jaar gestaakt. Daarom is nu samen met onder meer het vfonds Free Future opgezet. Thema van Free Future is „het bewaken van vrijheden zoals veiligheid en mensenrechten voor de toekomst”, aldus de organisatie.

Lees ook: Nieuwe expositie Maastricht: een selfie in Auschwitz? Ook dat hoort bij herdenken

Free Future, van maandag tot en met volgende week zondag, omvat tientallen colleges, workshops, concerten en cabaretvoorstellingen op allerlei plekken in Nijmegen. Donderdag haalt een groep hardlopers bevrijdingsvuur op bij de eeuwigbrandende vlam in Wageningen. Met die fakkel steekt BNNVARA-presentatrice Emma Wortelboer, ambassadrice van Free Future, de „fik” aan op het stadseiland. Daarmee is een 75 uur durend festival geopend.

Lees hier alle verhalen over 75 jaar bevrijding

Tijdens het festival kunnen deelnemers onder meer ijsbaden nemen op het eiland, koken met Vjeze Fur en tal van voorstellingen bezoeken. Er zijn dekens en tipi’s voor als het slecht weer is. Festivalgangers kunnen ook meelopen met de zogenoemde Sunset March, het dagelijkse eerbetoon aan de bevrijders van Nijmegen over een brug over de Waal. Zaterdag 8 februari vergezelt de lhbti-gemeenschap de veteranen die elke dag lopen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen