1917 is grote winnaar bij Bafta’s, Joker maakt favorietenrol niet waar

Print
1917 is grote winnaar bij Bafta’s, Joker maakt favorietenrol niet waar

Afbeelding: AFP

De film 1917 is de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de Bafta’s, de belangrijkste Britse filmprijzen.

In Londen won het oorlogsepos de prijs voor beste film en beste regisseur. In totaal sleepte de film maar liefst zeven prijzen binnen. Daarmee deed hij het beter dan topfavoriet Joker. De Bafta’s gelden als een belangrijke graadmeter voor de Oscars, die volgende week uitgereikt worden.

Kanshebber

1917 was een van de grote kanshebbers, met nominaties in negen categorieën. Slechts twee daarvan werden niet verzilverd. Sam Mendes won de award voor beste regisseur. Verder won de film de prijzen voor beste sound, outstanding British film, cinematografie, production design en special visual effects.

In de categorie beste film versloeg 1917 andere topfilms als Joker (van regisseur Todd Phillips), The Irishman (Martin Scorsese), Once upon a time in Hollywood (Quentin Tarantino) en Parasite (Bong Joon Ho). De regisseurs van die vijf films waren allen ook genomineerd als beste regisseur.

Topfavoriet

Joker was met elf nominaties de topfavoriet, maar moest zich tevredenstellen met drie awards: beste acteur (Joaquin Phoenix), beste filmmuziek en beste casting. The Irishman van Martin Scorsese ging met lege handen naar huis, terwijl de film ook tien keer genomineerd was. Once Upon a Time in Hollywood van Quentin Tarantino won slechts een prijs, die van beste acteur in een bijrol (Brad Pitt). Parasite van de Zuid-Koreaan Bong Joon-Ho won de awards voor beste niet-Engelstalige film en beste scenario.

Renée Zellweger won de prijs voor beste actrice, voor haar rol als Judy Garland in de film Judy. Beste actrice in een bijrol was voor Laura Dern (Marriage Story).

Kritiek op genomineerden

Er kwam veel kritiek op het gebrek aan diversiteit bij de genomineerden voor de Bafta’s. De organisatie erkende zelf ook dat probleem. De voorzitter van de Bafta’s, Pippa Harris, betreurde kort voor de ceremonie nog het gebrek aan vrouwen bij de nominaties voor beste regisseur, ‘terwijl ze de toekomst van de industrie vertegenwoordigen’.

Verder noemde ze het ook ‘teleurstellend’ dat er in de belangrijkste categorieën geen zwarte acteurs waren genomineerd. Ze beloofde een ‘ingrijpende herziening’ van het ‘toekenningsproces’ maar benadrukte dat het een probleem is in de gehele filmindustrie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen