Ophef in de VS: Beyoncé en Jay-Z staan niet op voor volkslied

Print
Ophef in de VS: Beyoncé en Jay-Z staan niet op voor volkslied

Tijdens de uitvoering van het Amerikaanse volkslied tijdens de Super Bowl, zijn Jay-Z, Beyoncé en hun dochter Blue Ivy in de nacht van zondag op maandag blijven zitten. Afbeelding: EPA

Een opvallend moment voorafgaand aan de 54e editie van de Super Bowl. Tijdens de uitvoering van het Amerikaanse volkslied door zangeres Demi Lovato bleven Jay-Z, Beyoncé en hun dochter Blue Ivy in de nacht van zondag op maandag zitten.

In diverse Amerikaanse media wordt hardop gespeculeerd of het invloedrijke stel een statement wilde maken. De actie deed namelijk denken aan die van speler Colin Kaepernick, die in het seizoen van 2016/2017 knielde toen The Star-Spangled Banner werd gespeeld. Dat deed hij uit protest tegen raciale ongelijkheid in de VS. Het gebaar werd al snel overgenomen door andere sporters en Hollywoodsterren, die op social media foto’s deelden waarop ook zij knielden.

Lees ook: Dochter (11) J.Lo zingt mee in wervelende Super Bowl-show

Het zou opvallend zijn als Jay-Z en Beyoncé uit protest niet gingen staan, omdat de rapper met zijn label Roc Nation een samenwerking is aangegaan met de organisator van de American Footballcompetitie, de NFL. Jay-Z is daardoor een actief onderdeel van Inspire Change, een initiatief van de NFL en een groep spelers dat organisaties steunt die werken aan meer sociale en raciale gelijkheid in de VS. Wel is Jay-Z een van de sterren die zich altijd achter Kaepernick heeft geschaard.

Lees ook: Kansas City Chiefs winnen na 50 jaar weer de Super Bowl

Het volkslied werd dit jaar gezongen door Demi Lovato. Het was haar tweede grote optreden sinds haar comeback nadat ze in 2018 een overdosis heroïne had genomen. Afgelopen week zong ze ook al op de Grammy’s. Toen zong ze een nummer dat deels door de Nederlandse Eyelar is geschreven. Het zingen van The Star-Spangled Banner voorafgaand aan de Super Bowl is een van de grootste optredens die een Amerikaanse ster mag doen. Onder anderen Lady Gaga, Christina Aguilera en Pink gingen de zangeres voor.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen