Vaalser harmonie liep historische kilometer in Auschwitz

Print
Vaalser harmonie liep historische kilometer in Auschwitz

Afbeelding: Harmonie Sint Cecilia

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis -

Concentratiekamp Auschwitz werd 75 jaar geleden bevrijd. Harmonie Sint Cecilia uit Vaals bracht in 2004 bij het kamp een muzikaal eerbetoon aan de slachtoffers. „Onze muzikanten vergeten dit nooit.”

Harmonie Sint Cecilia uit Vaals bezocht in mei 2004 het voormalige concentratiekamp Auschwitz als onderdeel van een concertreis naar Polen. Het orkest kreeg bij grote uitzondering toestemming om een muzikaal eerbetoon aan de slachtoffers van nazi-Duitsland te brengen.

Jo Kern, president van de harmonie, werd door de herdenking van vorige week herinnerd aan een indrukwekkende bladzijde in de historie van zijn muziekvereniging. „Het is 16 jaar geleden, maar onze muzikanten zullen het nooit vergeten.” De harmonie begaf zich ingetogen musicerend in processie over de lange weg van de toegangspoort naar het monument voor de slachtoffers van Birkenau/Auschwitz. „We droegen een krans en bezoekers sloten aan.”

Vanaf de toegangspoort van het concentratiekamp voert de 1 kilometer lange rechte met kuilen en stenen bezaaide weg, naar het monument voor de slachtoffers van Birkenau/Auschwitz. Aan beide kanten van de weg staan betonnen palen met hoogspanningsprikkeldraad, daarachter barakken en resten ervan. En langs de weg een spoorlijn die vlak voor het monument ophoudt.

Kern: „Die rechte weg, juist daar, de stilte met alleen het geluid van schoenen op grind, die formatie blauw geüniformeerde muzikanten, de processiemarsen die wel speciaal voor deze gelegenheid hadden kunnen zijn geschreven: het bezorgde menigeen een brok in de keel, ontlokte menig diepe zucht en er werd hier en daar een traan weggepinkt. Het was voor de Vaalser harmonie, maar ook voor een ieder afzonderlijk, een historische kilometer.”

De Vaalser burgemeester van destijds, Monique Quint, nam bij het monument het woord. „Ze wees op de plek als triest bewijs hoezeer het met mensen en tussen mensen fout kan gaan. En dat het gevaar ook in een verenigd Europa nog steeds op de loer ligt.” Samen met Kern legde zij namens de gemeente Vaals en de Harmonie een krans bij het monument.

Na afloop werd terug gewandeld naar kamp Auschwitz waar een rondleiding werd gegeven. De vele bezoekers waren diep onder de indruk volgens Kern. „Iedereen moest elk op de eigen manier emoties even een plaats geven. Nu, 16 jaar later, blijft bij ons ook trots over om dit speciale eerbetoon aan slachtoffers te hebben kunnen brengen.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen