D66 wil duidelijkheid over onderzoek piloot Julio Poch

Print
D66 wil duidelijkheid over onderzoek piloot Julio Poch

Afbeelding: ANP

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moet vaart zetten achter een onderzoek naar de gang van zaken rond de Argentijns-Nederlandse piloot Julio Poch. Dat vindt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66).

Het onderzoek dat Grapperhaus instelde loopt al een jaar, en er is geen termijn of einddatum voor gesteld. „We zijn een jaar verder, ik begin wat ongeduldig te worden”, zegt Sjoerdsma. Hij wil onder meer van de minister weten of hij bereid is alsnog zo’n termijn aan het onderzoek te koppelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd Ad Machielse, voormalig advocaat-generaal bij de Hoge Raad.

Lees ook: ‘Poch slachtoffer van hoger Nederlands belang’

„Het is goed om twee dingen duidelijk te krijgen”, zegt Sjoerdsma. „Eén, wanneer verwacht Grapperhaus of Machielse de resultaten van het onderzoek? En waarom duurt het al een jaar?”

Poch zat acht jaar lang onschuldig vast in Argentinië, waar hij werd verdacht van oorlogsmisdaden ten tijde van het regime van oud-dictator Videla. Hij verwijt de Nederlandse staat dat die Argentinië heeft geholpen hem in handen te krijgen.

Lees ook: Piloot Julio Poch kan collega’s die hem beschuldigden vergeven

RTL Nieuws en het VPRO-programma Bureau Buitenland onthulden vorig jaar dat een verslag van overleg tussen Nederland en Argentinië over Poch is vernietigd. Tweemaal reisden agenten naar Argentinië om over de vervolging van Poch te praten.

Een verslag van het tweede bezoek werd uiteindelijk wel teruggevonden. Grapperhaus deelde het met Machielse, maar Sjoerdsma wil weten waarom het niet openbaar kan worden gemaakt. Hij vindt dat hij als Kamerlid recht op heeft op deze informatie, desnoods moet de minister het vertrouwelijk delen.

Sjoerdsma wil van Grapperhaus weten of alles op alles is gezet om het vernietigde reisverslag terug te vinden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen