Limburgse scholen doen mee aan scholieren-debat ‘Op weg naar het Lagerhuis’

Het Jongeren Lagerhuis van weleer. © Lilian van Rooij

Verschillende Limburgse middelbare scholieren nemen het in het Gouvernement in Maastricht tegen elkaar op in een scholieren-debat ‘Op weg naar het Lagerhuis’, georganiseerd door BNNVara.

Paul Dolhain

De jongerendebatcompetitie is verbonden met het in de jaren ‘90 zo populaire VARA-programma ‘Het Lagerhuis’. Ook al wordt het programma sinds 2010 niet meer uitgezonden, de debatreeks is blijven bestaan. Middelbare scholen uit alle provincies strijden om de titel ‘Beste debatschool van Nederland’. De voorrondes in Limburg vinden vrijdag 7 februari plaats vanaf 10.15 uur. In Limburg doen mee: SG Groenewald (Stein), BC Broekhin (Roermond), College Den Hulster (Venlo) Dendron College (Horst), Het College (Weert), Porta Mosana College (Maastricht), SG Sint Ursula (Horn), Sophianum (Gulpen), Stella Maris College (Meerssen) en het Valuascollege in Venlo.

Stellingen

De leerlingen debatteren aan de hand van drie stellingen: Stelling 1: Scholen moeten gratis gezonde lunches voor leerlingen verzorgen. Stelling 2: Het is terecht dat landschap wordt opgeofferd om de economie te stimuleren. Stelling 3: De zelfrijdende auto moet zo snel mogelijk volledig worden toegestaan op de openbare weg.

De landelijke stellingen zullen onder andere gaan over drugsgebruik onder jongeren, de rol van ouders bij seksuele voorlichting en de Europese ‘Green deal’.

De winnaars gaan 19 maart door naar de achtste finale. De finale van de debatwedstrijd wordt 5 mei uitgezonden op tv.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal