Autoverkoop loopt terug in januari: gevolg van eindsprint in laatste maanden 2019

Print
Autoverkoop loopt terug in januari: gevolg van eindsprint in laatste maanden 2019

Afbeelding: ANP XTRA

De Nederlandse autoverkopen zijn in januari gedaald ten opzichte van een jaar terug. Volgens autobrancheorganisaties RAI Vereniging en Bovag hangt deze terugval samen met de hausse aan kentekenregistraties in de laatste maanden van 2019.

In december waren vooral zakelijke elektrische auto’s nog erg gewild omdat consumenten de verhoging van de bijtelling voor wilden zijn. Met ingang van 2020 is de bijtelling omhoog gegaan en zijn dit soort auto’s opeens een stuk duurder geworden en daardoor minder in trek.

Bij elektrische voertuigen bleef de teller dit keer steken op 1901 stuks, tegen 2497 exemplaren in januari 2019. Dit komt neer op fikse daling ten opzichte van de 22.758 verkochte elektrische auto’s in december. In totaal werden er afgelopen maand 44.303 nieuwe personenauto’s geregistreerd, oftewel ruim 6 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

RAI Vereniging en Bovag gaan er vanuit dat er in heel 2020 eveneens wat minder auto’s worden verkocht. Hun prognose bedraagt 425.000 personenauto’s, terwijl er in 2019 nog meer dan 446.000 wagens aan de man werden gebracht.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen