Nabestaanden tramaanslag Utrecht willen proces naar grotere zaal verplaatsen

Print
Nabestaanden tramaanslag Utrecht willen proces naar grotere zaal verplaatsen

Rechtbanktekening van Gokmen T. tijdens de eerste inleidende zitting voor de rechtbank in Utrecht. Afbeelding: ANP Graphics

De rechtszaak tegen tramschutter Gökmen T. zou niet in de Utrechtse rechtbank gevoerd moeten worden, maar in een grotere rechtszaal in het land waar alle nabestaanden het proces goed kunnen volgen. Dat stellen de nabestaanden in een brief aan de rechtbank.

De nabestaanden eisen in de brief dat de strafzaak tegen T. in een grotere rechtszaal wordt gevoerd. Het voornaamste probleem is dat de zittingszaal in Utrecht te klein is en dat daardoor niet iedereen in de zaal kan plaatsnemen. ,,De vorige zitting is er vanwege de te beperkte zitcapaciteit binnen de rechtszaal een keuze gemaakt om bepaalde personen niet toe te laten tot de zittingszaal waar het proces daadwerkelijk plaatsvindt. Dat heeft er de laatste keer toe geleid dat onder meer de casemanagers van Slachtofferhulp Nederland niet werden toegelaten.’’ Volgens advocaat Sébas Diekstra kan dat niet de bedoeling zijn. Hij stelde de brief op namens René Verschuur, de vader van de doodgeschoten Roos Verschuur.

Lees ook: Als T. schiet is het ‘red alert’: reconstructie van de meest angstige dag van 2019

Andere rechtszaal

Als gevolg van de beperkte capaciteit volgt een aantal nabestaanden, hun familieleden en begeleiders het proces vanuit een andere zaal via een videoverbinding. Dat is verre van ideaal, stelt Diekstra. ,,Alle slachtoffers en nabestaanden in deze zaak hebben het recht op een duidelijke, zichtbare positie in dit strafproces en daarmee ook een zitplaats in de feitelijke zittingszaal. Het is dan ook hierom dat mijn cliënt uw rechtbank vriendelijk toch dringend wil verzoeken om te bepalen dat de zaak in een andere rechtszaal in den lande inhoudelijk zal worden behandeld. Een zittingszaal met meer zitcapaciteit waarmee er recht gedaan wordt aan alle slachtoffers en nabestaanden en waarbij zij ook de ondersteuning kunnen krijgen die zij nodig hebben.’’

Verplicht aanwezig

In de brief stelt Diekstra namens Verschuur ook dat T. verplicht het proces zou moeten bijwonen. Ondanks een eerder bevel om bij de laatste inleidende zitting aanwezig te zijn, bleef T. weg. Diekstra en Verschuur willen nu dat de rechtbank T. opnieuw verplicht aanwezig te zijn, en er ook zorg voor te dragen dat hij er daadwerkelijk bij zal zijn. ,,Anders ga ik er zelf niet heen, dan ga ik weg. Hij moet staan voor de daad die hij heeft begaan. Hij zal zich moeten realiseren wat hij ons heeft aangedaan. Dat kan niet tegen een lege stoel, dat moet de rechtbank ook weten’’, zegt René Verschuur tegen EenVandaag.

Lees ook: Tramschutter zó onwillig dat hij afwezig is bij zijn eigen rechtszaak

De inhoudelijke behandeling van het strafproces tegen Gökmen T. start maandag 2 maart. De rechtbank heeft vier dagen uitgetrokken voor de behandeling. T. heeft toegegeven dat hij op 18 maart in de tram op het 24 Oktoberplein het vuur heeft geopend op passagiers. Ook tijdens zijn vlucht heeft hij geschoten. Bij de aanslag kwamen vier personen om het leven. De rechtbank Utrecht kon maandagmiddag nog geen reactie geven op de verzoeken van de nabestaanden.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen