Oetgesjtreke

‘Wij praatten als kind al beter Duits dan Rudi Carrell na 15 jaar zaterdagavondshows’

Print
‘Wij praatten als kind al beter Duits dan Rudi Carrell na 15 jaar zaterdagavondshows’

Afbeelding: De Limburger

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

Voor het eerst las ik deze week over een nieuwe club, die is opgericht met als een van de belangrijke doelstellingen het verdiepen en uitbouwen van de samenwerking in de Euregio Maas-Rijn en het oplossen van bestaande barrières tussen de burgers. Nieuw blijkt de Stichting Geen Grens niet, want ze schijnt al sinds 2017 te bestaan, maar ik kende ze niet. Misschien was me dat even ontschoten omdat ik me nog vol interesse verdiepte in het samenwerken en het slechten van de barrières en grenzen, binnen onze eigen regio. Daar kost het nog steeds een hoop moeite om de grenzen tussen de oude gemeenten Born, Geleen en Sittard rücksichtslos uit te gummen, steggelt de gemeenteraad over het Oktoberfeest (of –fest?) en wordt de Sittardse vastelaovend er sowieso eentje van tegenstellingen dit jaar. Verder verliep die gemeentelijke samenwerking in de Tripool met de wènjdbuule en sjenge ook nog niet echt soepeltjes.

Maar goed. Terug naar de genoemde stichting. Zij adviseren de gemeente en provincie om voortaan Duits verplicht te stellen op de basisschool en in de rest van het onderwijs. Ze maken zich zorgen over de wederzijdse kennis van elkaar en vooral de gebrekkige kennis van de taal bij de jeugd. Klinkt logisch, zeker voor mijn generatie die opgroeide met de Mainzelmännchen, HB en Meister Propper en lang dacht dat Bonanza en de Flintstones zich afspeelden ergens in Duitsland. Wij brulden na een aankondiging van Dieter Thomas Heck nog mee met Freddy Quinn, Katja Ebstein en Rex Gildo. Wij praatten als kind al beter Duits dan Rudi Carrell na 15 jaar zaterdagavondshows. Maar als ik het mijn kinderen vertel word ik meelijwekkend aangekeken: “Yeah, right, wat moet ik nou met Duits?” Nou, opper ik nog, wat dacht je van de Aldi in Tüddern, of de Tankstelle langs de Autobahn op weg naar vakantie, après-ski? (al is dat dan vreemd genoeg weer Frans). Ik merk dat ik ze nog niet kan overtuigen. Ook het feit dat het Oktoberfeest uit Duitsland komt en de bands uit Köln. Duits zingen doet ze weinig, ze staan toch alleen maar te jumpen in de Urban Electric Night. Het zal dus nog een hele sport worden de Engels gerichte bengels te laten draaien, zeg maar de jeugd aan de zelfkant de turn laten maken naar de Selfkant. Misschien moeten we die sport net wel inzetten als een spel zonder grenzen, Spiel ohne Grenzen, Jeux sans Frontières. Ik steun de initiatieven, niet alleen naar oost, maar ook naar onze westburen. Dan moet het zekers en vast goed komen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen