Kamer schiet voorstel verbod zonnebank af

Print
Kamer schiet voorstel verbod zonnebank af

Afbeelding: AD/Frank van Beek

De Tweede Kamer, van links tot rechts, ziet helemaal niets in een verbod op gebruik van de zonnebank. Parlementariërs willen wél dat het kabinet werkt aan goede voorlichting over de gevaren van UV-straling, zoals een verhoogd risico op huidkanker.

Vertrekkend bestuurder van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) Peter Huijgens deed dinsdag een oproep om zonnebanken in Nederland te verbieden en af te stappen van ‘het belachelijke idee dat bruin worden gezond is voor een blanke’.

Lees ook: Kankerexpert wil verbod op zonnebanken: ‘Belachelijk idee dat bruin worden gezond is’

Zijn idee krijgt politiek geen enkele steun. Kamerleden wijzen erop dat er strikte regels zijn voor het gebruik van de zonnebank in een zonnestudio. Zo geldt dat de leeftijdsgrens voor het gebruik van zonnebanken is gesteld op 18 jaar. Zonnestudio zijn verder verplicht het huidtype van de gebruiker te bepalen en persoonlijk gebruiksadvies te geven.

Steen in de vijver

Kamerlid Anne Kuik: ,,Het CDA snapt dat deze man een steen in de vijver gooit, want huidkanker komt veel voor. Maar wij maken ons vooral zorgen over zonnestudio’s die onbeperkt zonnen aanbieden. We willen restricties aan de hoeveelheid uren. Voor een verbod heb ik meer argumentatie nodig, ik ga nu die kant niet zo even op. Maar is het is wel belangrijk dat de overheid kijkt naar bescherming tegen de zon in brede zin.”

Ook VVD‘er Hayke Veldman noemt de toename van aantal mensen met huidkanker ‘zorgelijk’. ,,We moeten mensen meer voorlichten over het gevaar dat ze lopen, ook als ze onder een zonnebank gaan. Een algemeen verbod gaat de VVD een brug te ver, mensen moeten ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen en de risico’s beperken. Goede voorlichting over de schadelijke UV-straling van zonnebanken kan daarbij helpen.’’

D66-Kamerlid Antje Diertens vindt het eveneens belangrijk we flink waarschuwen voor de gevaren van teveel naar de zonnebank gaan. ,,D66 zal een verbod niet bepleiten, het is aan volwassenen om zelf keuzes maken. Daar kun je ze goed op wijzen.”

Ban geen optie

Ook bij de linkervleugel is een ban geen optie. ,,De PvdA is niet voor een verbod, dat is wel heel radicaal”, zegt Kamerlid Lilianne Ploumen. We willen wél graag van de minister weten welke mogelijkheden hij ziet om verplicht waarschuwende beelden/ -folders in het zonnebankcentrum te tonen.”

Zelfs GroenLinks denkt in eerste instantie vooral dat meer voorlichting geen kwaad kan. Kamerlid Corinne Ellemeet: ,,Veel mensen zijn zich niet exact bewust van de risico’s die gebruik van de zonnebank met zich meebrengen.”

De PVV laat weten geen standpunt te hebben over deze kwestie.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen