Keersluis bij Limmel mogelijk voor eerste keer dicht

Print
Keersluis bij Limmel mogelijk voor eerste keer dicht

Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

Rijkswaterstaat beslist dinsdagavond of de keersluis bij Limmel voor het eerst sinds de oplevering in 2018 wordt gesloten, in verband met de hoge waterstand in de Maas.

Zodra het peil 44.2 meter boven AP is, gaat de keersluis dicht. „Dat zal dan gebeuren tussen tien en twaalf uur maar het nu is nog niet helemaal duidelijk of die stand wordt gehaald”, aldus een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De scheepvaart wordt bij sluiting gestremd.

Vervangen

De keersluis heeft twee jaar geleden de tachtig jaar oude schutsluis vervangen. De nieuwe voorziening beschermt het Julianakanaal en het achterland tegen hoog water.

Door de aanhoudende regenval stroomopwaarts is de waterafvoer van de Maas momenteel zo’n 1750 kubieke meter per seconde. Er wordt een piek van maximaal 1900 verwacht. Inmiddels zijn de stuwen bij Roermond en Belfeld gestreken en ook de stuw bij Linne wordt dinsdagmiddag gestreken. Het veer tussen Berg aan de Maas en Meeswijk is uit de vaart genomen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen