Week 22 van de Limburgse bevrijding: Met carnaval wordt gewoon doorgewerkt

In de week van 7 tot en met 13 februari 1945 stagneert de aanvoer van aardappelen uit Zeeuws-Vlaanderen naar de bevrijde delen van Limburg. In het geëvacueerde Heijen blijven twee inwoners achter.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week:

11 februari: Ottersum. 12 februari: Gennep, Middelaar, Milsbeek, Plasmolen

Aanvoer piepers naar Limburg stagneert

VLISSINGEN, vrijdag 9 februari. De aanvoer van aardappelen uit Zeeuws-Vlaanderen naar de bevrijde delen van Limburg stagneert. De treinen staan klaar, maar het duurt te lang voordat de piepers vanaf de boerenerven op het station belanden. Voor dat vervoer wordt nog veelal gebruikgemaakt van paard en wagen. Om de aanvoer vlotter te laten verlopen stellen de geallieerden hun legervrachtwagens ter beschikking.

Lees ook: Hoe Britse bevrijders met hulp van ingenieur Lambrechtsen de langste drijvende brug ter wereld bouwden in Gennep

Gevecht om Duitse stuwdam van groot belang voor Roermond

MONSCHAU, vrijdag 9 februari. Diverse Nederlandse kranten melden op 9 februari dat de Amerikanen vlak over de grens bij Vaals in het gebied rond het stadje Monschau drie van de vier stuwdammen in hun bezit hebben. Om de vierde stuwdam wordt nog hard gevochten. De dammen liggen aan de bovenloop van de rivier de Roer. De inname van de laatste dam is cruciaal. Het gevaar bestaat namelijk dat de Duitsers die vernielen. Dan zou het hele gebied tussen Düren en Roermond ‘diep onder water komen te staan’.

Opdracht Militair gezag: Werken met carnaval

MAASTRICHT, zondag 11 februari. De militaire commissaris voor de provincie Limburg heeft via de media bekend laten maken dat het opnemen van vrije dagen met carnaval (carnavalszondag viel in 1945 op 11 februari) ongewenst is. In alle bedrijven en kantoren dient gewoon te worden doorgewerkt. „Zoolang de oorlog nog niet gewonnen is, kan er geen sprake zijn van extra vrije dagen”, stelt de militair commissaris.

© Advertentieblad voor Limburg, 10 februari 1945

In Heijen wonen nog maar twee burgers

HEIJEN, maandag 12 februari. Het dorp Heijen ligt in februari nog in de frontlinie. De bevolking is in 1944 geëvacueerd. Toch wonen er nog twee burgers in Heijen: Hanneke Fleuren en haar dochter Riek. De vrouw weigeren te evacueren. Ze wil thuis zijn als haar zoons, die vanwege de Duitse afkomst van hun vader aan het Oostfront moeten vechten, terugkeren. Het huis is ingenomen door de Duitse soldaten, daarom wonen Hanneke en Riek in de kelder. Het zal nog tot 14 februari duren voordat Heijen werd bevrijd. Drie zoons van Hanneke sneuvelen.

Lees ook: ‘Jammer dat hij terug is gekomen’, over de terugkeer van Limburgse Joden na de Tweede Wereldoorlog

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.