Schoolexamens rammelen bij meer dan helft onderzochte scholen

© ANP

De schoolexamens van het merendeel van de scholen die de onderwijsinspectie heeft onderzocht, vertonen tekortkomingen. De gebreken zijn niet zo groot als bij VMBO Maastricht waar de examens van tal van leerlingen in de zomer van 2018 ongeldig werden verklaard, maar zijn toch „verontrustend”, vindt onderwijsminister Arie Slob.

Redactie

De inspectie onderzocht de schoolexamens van 104 scholen, waarvan 70 procent niet voldeed. Het ministerie meldt tekortkomingen op een kleine 60 procent van de scholen, maar telt gebreken die scholen zelf hebben opgelost niet mee. Een leerling moet de schoolexamens, waaronder tentamens en werkstukken vallen, afronden om deel te mogen nemen aan de landelijke eindexamens.

Lees ook: Schadevergoeding voor gedupeerde eindexamenkandidaten VMBO Maastricht

Op sommige scholen ontbraken verplichte onderdelen in de schoolexamens of werden toetsen niet afgenomen. Op andere rammelde het examenreglement, omdat het bijvoorbeeld was opgesteld zonder inspraak van leerlingen, ouders en personeel, constateerde de inspectie. Maar geen school maakte het zo bont dat leerlingen boven het hoofd hing dat ze niet aan het eindexamen zouden mogen meedoen.

Zorgen

De bevindingen van de inspectie baren Slob zorgen, maar hij zag ze al wel aankomen. De minister wijst op de maatregelen die hij heeft aangekondigd om de schoolexamens te verbeteren. Scholen moeten nu „hun verantwoordelijkheid nemen” en aan de slag, zegt hij.

De conclusies van de inspectie „onderstrepen hoe urgent het is om verbeteringen door te voeren”, erkent de koepel van middelbare scholen. „Het laat zien dat er op veel scholen nog tekortkomingen zijn.”

Over drie jaar kijkt de inspectie opnieuw hoe het staat met de schoolexamens.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal