Ernstig ongeval in Antwerpse tunnel: 1 dode, 5 zwaargewonden en 44 lichtgewonden

Print

Video: GVA

Bij een ernstig ongeval in de Beverentunnel op de Antwerpse ring richting Nederland zijn 1 dode, 5 zwaargewonden en 44 lichtgewonden gevallen. Bij het ongeval waren twee bussen, drie vrachtwagens en een auto betrokken.

De hulpdiensten zijn massaal aanwezig. De tunnel blijft voorlopig in beide richtingen afgesloten om hulpdiensten de ruimte te geven. Volgens de Belgische politie waren naast de dode en gewonden nog 65 andere personen bij het ongeval betrokken, maar die bleven ongedeerd.

Busreizigers

Een aantal passagiers van de twee bussen is op eigen kracht uit de tunnel gekomen. Zij worden opgevangen door de brandweer en opgehaald door andere bussen van het vervoersbedrijf. Intussen is het medisch interventieplan afgekondigd om de hulpverlening zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, ook al omdat de busreizigers moesten worden geëvacueerd.

Verschillende hulpverleningszones en tientallen ziekenwagens en medische spoedteams zijn ter plaatse om alle gewonden af te voeren, evenals een helikopter. Ook het Rode Kruis is ter plekke, met een twintigtal vrijwilligers en negen ziekenwagens. Zij zorgen bovendien voor opvang van betrokkenen die niet gewond zijn, maar wachten op vervoer.

Ernstig ongeval in Antwerpse tunnel: 1 dode, 5 zwaargewonden en 44 lichtgewonden
De ravage in de tunnel is groot. Foto: Kristof Pieters

Kop-staartbotsing

Over de oorzaak van het ongeval is nog niet veel bekend, maar het zou gaan om een kop-staartbotsing tussen drie vrachtwagens, twee bussen en een auto. Volgens getuigen reed een Bulgaarse truckchauffeur met hoge snelheid in op een auto die stil stond in een file in het midden van de tunnel.

De personenwagen werd vervolgens volledig geplet tussen de truck en één van de bussen. Door de enorme impact knalde de bus tegen de voorliggende bus. Ook twee vrachtauto’s die ervoor in de file stonden werden geraakt. Voor de bestuurder van de auto kwam alle hulp te laat. Die is ter plaatse overleden. De bestuurders van de bussen werden door de hulpdiensten bevrijd.

Omleiding

Het Vlaams Verkeerscentrum waarschuwt weggebruikers om rekening te houden met langdurige files en roept op de omgeving te vermijden. Het verkeer moet een bovengrondse omleiding volgen, maar dat verloopt bijzonder moeizaam. ,,Richting Nederland is het verkeer al volledig stilgevallen vanaf het knooppunt met de E34”, zegt Peter Bruyninckx van het Verkeerscentrum. ,,We raden ten stelligste aan de omgeving de komende uren te vermijden, anders rijd je je daar compleet vast.”

Het verkeer in de tunnel zelf moet ondertussen achterwaarts de tunnel weer uitrijden om zo van de plaats van het ongeval weg te rijden.