Waakhond waarschuwt voor illegale loterijen op Facebook

Print
Waakhond waarschuwt voor illegale loterijen op Facebook

Afbeelding: Getty Images

De Kansspelautoriteit (Ksa) adviseert consumenten ‘dringend’ niet mee te doen aan illegale loterijen die ‘dippen’ of ‘diploterijen’ worden genoemd.

Deze worden meestal via Facebook aangeboden in besloten groepen waarvan je vaak eerst lid moet worden. Deelnemers kunnen voor enkele euro’s meedingen naar een prijs. Bijvoorbeeld een tweedehands artikel, nieuwere en duurdere artikelen, of contant geld.

Waarschuwing

De Ksa, die momenteel onderzoek doet naar dit soort loterijen, krijgt er steeds meer vragen en meldingen over. De aangeboden prijzen lijken steeds groter en duurder te worden, aldus de waakhond, met als doel zoveel mogelijk consumenten te verleiden mee te spelen. Maar of die prijzen daadwerkelijk worden verloot en uitgereikt, is de vraag.

,,Dit is voor ons de reden aan de bel te trekken”, zegt bestuurslid van de Ksa Bernadette van Buchem. ,,Deze loterijen vinden buiten ieders zicht en elke controle plaats. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.”

Mogelijk oplichting

Omdat er mogelijk sprake is van oplichting, volgt de Ksa de ontwikkeling van ‘dipping’ op de voet en vindt er onderzoek plaats. Pas als dit is afgerond doet de Ksa verdere mededelingen over eventuele overtredingen en eventuele maatregelen tegen aanbieders. Het onderzoek duurt nog ‘weken tot maanden’, zegt een woordvoerder.

De organisator van een diploterij kan in Nederland zitten, maar ook ver weg in het buitenland. De betaling gaat via internetbankieren of Tikkie. Hoeveel van deze loterijen er worden gehouden, is niet duidelijk.