Afvalreporter Bas als nieuwe Matthijs van Nieuwkerk

Print
Afvalreporter Bas als nieuwe Matthijs van Nieuwkerk

Bas Opgenoorth geeft op een enthousiaste manier tips over afvalscheiding. Afbeelding: Françoise Petersen

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Elsloo / Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond -

Hij wordt door steeds meer mensen herkend: Bas Opgenoorth. En dat is een goed teken want hij is namens gemeenten Sittard-Geleen, Beek, Stein en Beekdaelen en RWM ingehuurd als afvalreporter. Via vlogs geeft hij gratis en voor niks duurzaamheidstips.

De in Elsloo woonachtige Bas is pas 13 jaar, maar al behoorlijk ervaren voor de camera. Zo vlogt hij voor de Brabantse band Hippe Gasten en Conincx Pop en werkt hij bij Bert Buis KinderTV, de televisiezender van het Maastrichtse ziekenhuis UMC+. Daarnaast heeft hij zijn eigen radiozender. Wat Bas later wil worden laat zich al raden: „De nieuwe Matthijs van Nieuwkerk! Maar ik zou ook graag het NOS Jaaroverzicht willen presenteren.”

Auditie

Op dit moment maakt hij indruk met filmpjes om mensen milieubewuster te maken. „ Regisseur Maurice Copier, RWM en de gemeenten Beek, Beekdaelen, Stein en Sittard-Geleen hebben de campagne bedacht. Ik kende Maurice al en hij raadde me aan om auditie te toen, dus heb ik een filmpje ingezonden”, vertelt Bas. De keus om de filmpjes door een tiener te laten maken is een bewuste geweest. „De boodschap moet helder overkomen en we wilden juist niet volwassenen met een beschuldigend vingertje laten wijzen”, verklaart Maurice Copier de keuze, „daarnaast is het voor veel jongeren een vanzelfsprekendheid om afval te scheiden. Ouders gaan daardoor makkelijker overstag om te scheiden.”

Boodschap

En dus ging regisseur en programmamaker Copier op zoek naar jong talent. „In totaal hebben we tien filmpjes ontvangen, maar Bas stak er met kop en schouders bovenuit.” Er zijn tot nu toe vijf filmpjes gemaakt, daarvan staan er inmiddels twee online. „Mij wordt ook om advies gevraagd tijdens de opnames. Er is geen vast script”, verklapt Bas. Daardoor vertelt hij zijn verhaal overtuigend en komt de boodschap helder binnen. „Ook ik heb veel geleerd door de filmpjes. Thuis en op school scheiden we afval al, maar er waren toch dingen die ik niet wist, zoals dat botjes van de kip ook bij het groenafval horen. Daarnaast zijn we thuis minder vlees gaan eten. Dat helpt ook al.”

Plastic

In het laatst verschenen filmpje staat Bas in de supermarkt en vraagt hij mensen of ze zich bewust zijn van het plasticgebruik. „Overal zit tegenwoordig plastic om, maar mensen vergeten ook vaak een tas mee te nemen naar de winkel”, vertelt Bas. „Als mensen tips hebben kunnen ze reageren op de filmpjes.”

U vindt de filmpjes van Bas in de nieuwsrubriek van www.rwm.nl en via de social media sites van de deelnemende gemeenten.