Zoon neemt vader mee naar Alpe d’Huzes om emoties een plek te geven

Print
Zoon neemt vader mee naar Alpe d’Huzes om emoties een plek te geven

Michael en vader Rien Smits. Afbeelding: Francoise Petersen

Spaubeek / Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers -

Voor de vijftiende keer beklimmen 4 juni vijfduizend fietsers, hardlopers en wandelaars maximaal zes keer de Alpe d’Huez bij Le Bourg d’Oisans in de Franse alpen. Daaronder zijn ook deelnemers uit de Westelijke Mijnstreek.

Doel is zoveel mogelijk geld inzamelen voor kankeronderzoek en de verbetering van de levenskwaliteit van mensen met kanker. „De grote belangstelling is mooi, maar heeft helaas ook een trieste keerzijde. Kanker is al jaren doodsoorzaak nummer één in Nederland,” zegt Jan Kouwenhoven, voorzitter van Alpe d’HuZes, organisator van het sponsorevenement.

Deelnemers

Uit de Westelijke Mijnstreek doen dit jaar 27 mensen mee, achttien mannen en negen vrouwen. De jongste is zeven jaar, de oudste 74. Achttien deelnemers doen voor het eerst mee. Twee van hen zijn vader Rien (65) en zoon Michael Smits (36) uit Spaubeek. Lopend gaan zij via 21 genummerde haarspeldbochten en met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,9 procent de veertien kilometer lange route lopen, een overbrugging van 1061 hoogtemeters.

Moeder

Michael Smits: „Wij geloven dat we samen kunnen werken aan een wereld waarin je niet meer dood gaat aan kanker. We doen dit voor mijn moeder, die in 2016 de diagnose kreeg. Nadat de ziekte overwonnen leek, kwam deze in 2018 weer terug. We zitten nog steeds in een spannende tijd. Samen, want kanker heb je niet alleen.”

Emoties

Slechts geld overmaken wilden ze niet. „We willen juist de pijn ervaren en onze emoties op de berg letterlijk en figuurlijk een plek geven, samen met anderen is het misschien gemakkelijker. Er zijn diverse plaatsen op de alp voor kaarsjes en foto’s voor zieken en overledenen. Mijn vader is vooral sterk voor mijn moeder. Ik vind het belangrijk dat hij nu ook naar zijn eigen emoties kijkt. Toen ik hem vroeg mee te gaan, was hij meteen enthousiast.”

Familie

Michael doet vooral mee om te ervaren hoe het voelt om stuk te gaan, maar ook om weer door te gaan. „Door mee te doen toon ik ook respect voor mensen met deze ziekte.” Ook kleinzoon Xavi (7) bracht flyers rond in de buurt. „Mijn vader en opa gaan geld ophalen voor kanker,” zei de jongen tegen buren. „Reacties zijn hartverwarmend en verbroederen”, aldus Michael Smits. Misschien loopt Xavi een volgende keer zelf mee.

Doneren kan via www.opgevenisgeenoptie.nl/fundraisers/smitties. Hun tocht is via Facebook te volgen: ‘Smitties up the mountain’.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen