Roda stuurt De Jong weg, Verberne tijdelijke vervanger

Jean-Paul de Jong. © Pro Shots

Jean-Paul de Jong is niet langer trainer van Roda JC. De 49-jarige coach werd woensdagmorgen op non-actief gesteld.

Jimmy Leenders

Assistent-coach Maurice Verberne neemt voorlopig de honneurs waar. Spelers en staf kregen het nieuws woensdagmorgen te horen. Later op de ochtend leidde Verberne voor het eerst een training.

Lees ook: Onvermijdelijk ontslag voor Roda-coach De Jong na zeven turbulente maanden

Als reden voor het wegsturen van De Jong voert Roda de slechte resultaten aan. De club won in oktober vorig jaar voor het laatst een competitiewedstrijd en bleef sindsdien twaalf duels op rij zonder zege. Als gevolg van die reeks bezet Roda de zeventiende plaats in de eerste divisie. Bekend is ook dat het intern al lang rommelde binnen de club. De werkwijze van De Jong leidde regelmatig tot conflicten met spelers, staf en personeel.

Advocaten

Hoe lang Verberne aanblijft als interim-coach is onduidelijk. De oud-voetballer is niet in het bezit van de vereiste papieren om als hoofdcoach te fungeren in het betaald voetbal. Roda’s interim algemeen directeur, Karel Bouckaert, wilde woensdag niet ingaan op vragen. Verberne zal donderdag zijn reactie geven. Jean-Paul de Jong wilde in een eerste reactie nog niet veel kwijt over zijn gedwongen vertrek. ,,Het ligt nu bij advocaten. Zolang dat nog niet opgelost is, ga ik niet uitgebreid reageren. Ik kan wel zeggen dat ik nooit iemand wil hebben kwetsen en altijd mijn stinkende best heb gedaan voor de club.”

De toekomst van Roda is op dit moment omgeven door vraagtekens. Het moet niet alleen op zoek naar een nieuwe coach, maar ook naar een nieuwe technisch directeur. Die hoopt het op korte termijn aan te stellen. Daarnaast zit Roda nog altijd zonder algemeen directeur en raad van commissarissen.

Vergelijkbare situatie

Vorig seizoen kampte Roda JC met een vergelijkbare situatie. Toen werd hoofdcoach Robert Molenaar ontslagen en vervangen door Eric van der Luer, die wel over de juiste diploma’s beschikt. Ook toen was Bouckaert actief binnen de top van Roda JC. Molenaar was één van de zeven trainers die de laatste zeven jaar sneuvelden in Kerkrade. Ruud Brood, Jon Dahl Tomasson, Darije Kalezic, Yannis Anastasiou, Molenaar en De Jong werden ontslagen. René Trost stapte uit eigen beweging op.

Beluister hier de nieuwste aflevering van de voetbalpodcast van De Limburger:

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal