Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro aan Russische hackgroep

Print
Universiteit Maastricht betaalde 197.000 euro aan Russische hackgroep

Vice-voorzitter Nick Bos (l.) en voorzitter Martin Paul van het college van bestuur van de UM bij de laptop (‘Patiënt Zero’) waardoor het virus binnenkwam. Afbeelding: De Limburger/Peter Schols

Maastricht / Itteren -

De Universiteit Maastricht heeft na de cyber-aanval van 23 december een bedrag van 197.000 euro betaald aan Russische criminelen. Dat is gebeurd in de vorm van dertig bitcoins. Alleen zo kreeg de Universiteit Maastricht weer zelf de regie over het lamgelegde eigen computernetwerk.

Nick Bos, vice-voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht (UM) heeft dat bedrag woensdagmiddag bevestigd tijdens een symposium (onderaan dit artikel live te volgen).

Die bijeenkomst wordt door de UM gehouden om de geleerde lessen van de massale en ingrijpende cyberhack te delen met de buitenwereld. En die is massaal aanwezig in het hoofdgebouw van de universiteit aan de Minderbroedersberg in Maastricht.

Lees ook: Losgeld betalen was duivels en moreel dilemma voor universiteit

TA505

Volgens een analyse van het bedrijf Fox-IT dat de cyberhack voor de universiteit heeft onderzocht, zijn Russische computercriminelen onder de naam TA505, verantwoordelijk voor de aanval. Dat werd eerder al vermoed. Zij voerden reeds op 15 oktober een aanval uit op 267 servers van het Windows-domein, waarna 19.000 studenten en 4.500 medewerkers in ieder geval tot 6 januari grote problemen ondervonden op digitaal vlak.

Lees ook: Terrorismebestrijder: ‘Hack Universiteit Maastricht had niet mogen gebeuren’

Na het betalen van het losgeld kreeg de universiteit een zogenoemde ‘decryptor’ in handen om stukje bij beetje de gegijzelde data weer te ontsleutelen en systemen te ontsmetten. Tot vorige week ondervonden studenten en docenten nog steeds de gevolgen van de hack.

Volg het UM-symposium hier live:

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee