Akense Karlspreis naar Roemeense president Klaus Iohannis

Print
Akense Karlspreis naar Roemeense president Klaus Iohannis

De Roemeense president Klaus Iohannis bij de Holocaust-herdenking in Jeruzalem in januari van dit jaar. Afbeelding: EPA

De internationale Karlspreis van de stad Aken gaat dit jaar naar de Roemeense president Klaus Iohannis. Hij krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet voor de Europese eenwording.

Jürgen Linden, oud-burgemeester van Aken en voorzitter van het Karlspreis-comité en burgemeester Marcel Philipp maakten woensdag de naam van Iohannis bekend. De Roemeense president neemt de prijs op 21 mei in Aken in ontvangst. Een dag eerder ontmoet hij daar al studenten van technische universiteit RWTH.

In tegenstelling tot andere leiders in Oost-Europa die een nationaalconservatieve en rechts-populistische koers varen, kenmerkt Iohannis zich door een positieve opstelling jegens Europa, motiveert Linden de uitverkiezing van de Roemeense president.

Nederlandse winnaars

De Karlspreis wordt elk jaar toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording. Op de erelijst staan drie Nederlandse winnaars: koningin Beatrix (1996), minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1967) en politicus Hendrik Brugmans (1951). Vorig jaar ging de prijs naar de Portugees António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen