Akense Karlspreis naar Roemeense president Klaus Iohannis

Print
Akense Karlspreis naar Roemeense president Klaus Iohannis

De Roemeense president Klaus Iohannis bij de Holocaust-herdenking in Jeruzalem in januari van dit jaar. Afbeelding: EPA

De internationale Karlspreis van de stad Aken gaat dit jaar naar de Roemeense president Klaus Iohannis. Hij krijgt de onderscheiding vanwege zijn inzet voor de Europese eenwording.

Jürgen Linden, oud-burgemeester van Aken en voorzitter van het Karlspreis-comité en burgemeester Marcel Philipp maakten woensdag de naam van Iohannis bekend. De Roemeense president neemt de prijs op 21 mei in Aken in ontvangst. Een dag eerder ontmoet hij daar al studenten van technische universiteit RWTH.

In tegenstelling tot andere leiders in Oost-Europa die een nationaalconservatieve en rechts-populistische koers varen, kenmerkt Iohannis zich door een positieve opstelling jegens Europa, motiveert Linden de uitverkiezing van de Roemeense president.

Nederlandse winnaars

De Karlspreis wordt elk jaar toegekend aan personen of organisaties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Europese eenwording. Op de erelijst staan drie Nederlandse winnaars: koningin Beatrix (1996), minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns (1967) en politicus Hendrik Brugmans (1951). Vorig jaar ging de prijs naar de Portugees António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties.