Beer
Missiemuseum Steyl dreigt deuren dit jaar te moeten sluiten vanwege geldgebrek
De beer van het Missiemuseum, die ook beweegt als je er een kleiner muntje in stopt dan dat van vijftig cent. — © Laurens Eggen
Zonder structurele financiële hulp moet het Missiemuseum in kloosterdorp Steyl zijn deuren eind dit jaar sluiten. Dat maakt het bestuur van het museum bekend. De hoop is gevestigd op de gemeente Venlo.
Het Missiemuseum, met de opgezette bruine beer als icoon, komt in acute problemen omdat de conservator per 1 november met pensioen gaat. Zij staat op de loonlijst van missiehuis St. Michael. Het salaris van haar opvolger komt voor rekening van het Missiemuseum.
Dat geld is er niet, zegt penningmeester Hein Jacobs. Het is geen optie het museum te runnen met alleen vrijwilligers. Zo vergt het beheer van de ‘kwetsbare en kostbare collectie deskundigheid’. Daarnaast dient een tweede tegenvaller zich aan. Het museum maakt nu nog gratis gebruik van het gebouw, maar moet vanaf 2022 huur betalen.
Klein leed
Ten slotte is er klein leed: de beer beweegt ook als er een kleiner muntje in wordt gestopt dan dat van vijftig cent, zoals het exemplaar van twee cent. Die inkomsten waren met gemiddeld vijftig euro per maand toch al te verwaarlozen, meent Jacobs.
Het gaat er vooral om dat het Missiemuseum toekomstbestendig wil worden. Een uitbreiding naar 2 tot 2,5 werknemers, onder wie de curator, is noodzakelijk. Daarvoor is een extra geldinjectie nodig.
Extra subsidie
Het bestuur van het Missiemuseum heeft de gemeente gevraagd de subsidie voor 2020 met 56.000 euro te verhogen en in 2021 met 175.000 euro. Het gevraagd bedrag wordt vanaf 2022 nog hoger, afhankelijk van de huur die het museum voortaan moet betalen.
Het verzoek om extra subsidie voor 2020 is afgewezen, zegt Jacobs. Hij vertelt dat het gemeentebestuur begrip toont, maar geen geld geeft. De subsidie blijft 13.345 euro per jaar. Iets minder dan een euro per bezoeker.
Wrang
Penningmeester Jacobs noemt het wrang dat musea die minder mensen trekken meer subsidie krijgen. Hij noemt de Tiendschuur (keramiek, 185.000 euro subsidie) en Museum van Bommel van Dam (kunst, 1.000.000 euro subsidie). Jacobs: „Ik misgun het ze niet, maar de verhouding is zoek.”
De woordvoerster van wethouder Marij Pollux van Cultuur zegt dat het historisch en toeristisch belang van het Missiemuseum onmiskenbaar is. Aan de andere kant komt het vertrek van de curator niet uit de lucht vallen; daar had het bestuur rekening mee kunnen houden.
Op de schop
Daar komt bij dat het subsidiebeleid dit jaar op de schop gaat. Vooruitlopend daarop heeft de gemeenteraad besloten de subsidies voor 2020 te bevriezen. Het CDA en EENLokaal vragen het college de dreigende sluiting te voorkomen.
In 1879 gingen de eerste missionarissen van Steyl naar verre oorden. Van de spullen die ze meenamen, werd een volkenkundig en natuurhistorisch museum ingericht. Het Missiemuseum is het enige in zijn soort in Nederland en trekt jaarlijks 16.000 bezoekers.