Blauw Sjuut klaar voor zeventigste ‘togh’ door Euregio

Print
Blauw Sjuut klaar voor zeventigste ‘togh’ door Euregio

De Heerlense blauw sjuut vaart weer uit. Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG / archief de limburger

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Bocholtz / Simpelveld / Huls / Ransdaal / Craubeek / Klimmen / Weustenrade / Fromberg / Kunrade / Ubachsberg / Voerendaal / Winthagen / Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis / Gulpen -

De Blauw Sjuut vaart vanaf maandag voor de 70ste keer door de Euregio om het carnaval aan te kondigen.

Na het vertrek vanuit Heerlen doet de boot op wielen onder meer Simpelveld, Maastricht, Voerendaal, Sint Joost, Echt, Spaubeek, Terwinselen, Meerssen, Vaals, Gulpen, Wijlre, Valkenburg, Wijnandsrade, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade aan.

De ‘Officiële ambassadeurs van de Limburgse Vasteloavend’, een eretitel die het Gilde Blauw Sjuut in 2005 van Gedeputeerde Staten van Limburg ontving, bezoeken gedurende vijf dagen gemeentehuizen, scholen, verzorgingscentra en instellingen voor mensen met een handicap.

‘Gesjteggel’

Een van de belangrijkste dingen tijdens de ‘togh’ is toch wel het ‘gesjteggel’ met de plaatselijke autoriteiten. In alle stadhuizen geeft de burgemeester van dienst af op Heerlen waar volgens hem niets goed is of klopt. Aan de ‘moelemeëker’, gesteund door de muziek van de scheepsmuzikant, is het om te wijzen op alles wat er zoal fout gaat in hun eigen dorp of stad.

De 70e Togh staat onder leiding van kapitein Roger Holtus, en begint traditiegetrouw in Heerlen. Vóór het vertrek op maandag 17 februari vanaf het Pancratiusplein in Heerlen zullen om 13.00 uur eerst drie leden van de gastbemanning op hilarische, maar traditionele wijze ontgroend worden.

Ketelbinkie

Een van de gasten is Ketelbinkie Pascal Thomas, tot voor kort nog Sjtadsprins van Heerlen, en nu dus op de maatschappelijke carnavalsladder gedaald tot de laagste in rang: Ketelbinkie. Om 13.30 uur zet het narrenschip dan, onder luid gebeier van de klokken van de Pancratiuskerk, koers zetten naar de eerste aanleghaven: verzorgingscentrum Oranjehof in Heerlen.

Kornelimünster

Al ruim 70 jaar vaart de zotteboot een aantal dagen voor het feitelijke carnaval rond en haakt daarmee in op de gebeurtenis in het jaar 1133 in het aan de uitlopers van de Eifel gelegen dorpje Inda, het hedendaagse Kornelimünster.

In Heerlen is die Indaboot nooit geweest, maar het is de verdienste van de stadscarnavalsvereniging De Winkbülle geweest om dit fenomeen te claimen, de zotteboot in ere te herstellen en het ieder jaar te laten uitvaren. Dat laatste is een verantwoordelijkheid van het Gilde Blauw Sjuut.

Cadeau

Op de laatste vaardag, vrijdag 21 februari, doet de Sjuut Valkenburg, Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade aan. Vanuit daar wordt naar thuishaven Heerlen ‘gevaren’, waar de bemanning op het Pancratiusplein een hartelijke ontvangst wacht. De Blauw Sjuut heeft elk jaar ook een cadeau voor haar gastgevers. Dit jaar is dat gemaakt door SGL: ‘De lach en de traan.’

Zotteboot doet ruim dertig havens aan

De Blauw Sjuut vaart van maandag 17 februari tot en met vrijdag 21 februari door de Euregio. Ook dit jaar wacht de bemanning een druk programma. Meer dan 30 haven worden aangedaan.

Maandag 17 februari: vertrek uit Heerlen om 13.30 uur. Later die dag zal de Sjuut te gast zijn in Simpelveld en op het Gouvernement in Maastricht voor het Knoevelemint.

Dinsdag 18 februari: 09.30 uur ontvangst gemeentehuis Lanaken. Via Voerendaal vaart het narrenschip naar Echt, Sint Joost, Spaubeek en tenslotte Sint Truiden.

Woensdag 19 februari: verzorgingstehuis Ter Eyck in Heerlerheide. Vervolgens wordt onder andere verzorgingstehuis Firenschat, Sbo de Griffel, SGL en de gemeente Meerssen bezocht. De woensdag eindigt in Eifeldorpje Kornelimünster bij Aken, dáár waar de Blauw Sjuut in het jaar 1133 voor het eerst uitvoer.

Donderdag 20 februari: Auw Wieverdag. Via het Rathaus in Aken komt de sjuut in Vaals en vervolgens Gulpen-Wittem aan. In beide gemeenten zijn dan al tal van Auw Wiever op stap. Vanuit Gulpen gaat de reis via de Brand Bierbrouwerij naar het gemeentehuis van Maastricht. De dag wordt afgesloten bij de Auw Wiever en CS de Mirlitophile in Valkenburg.

Vrijdag 21 februari: start met een stevig ontbijt in de raadszaal van het gemeentehuis van Valkenburg waar burgemeester Schrijen de Sjuut zal ontvangen. Vervolgens zullen de gemeenten Beekdaelen, Brunssum, Landgraaf en Kerkrade bezocht worden.