Vrijspraak voor Tattookillers in zaak martelmoord Onno Kuut

Print
Vrijspraak voor Tattookillers in zaak martelmoord Onno Kuut

Afbeelding: OM

De Tattookillers zijn vrijgesproken van de martelmoord op Enschedeër Onno Kuut (30), tien jaar geleden. Tegen de Schiedamse broers Cor (36) en Brian P. (32) en medeverdachten Henk S. (45) en Evert S. (39), beiden uit Leerdam, was een levenslange gevangenisstraf geëist. Er zijn veel aanwijzingen voor de betrokkenheid van de vier verdachten. Maar er is onvoldoende bewijs tegen de mannen. Daarom zijn ze vrijgesproken.

De Tattookillers vormen volgens ingewijden een moordeskader dat in opdracht liquideert. Kuut was lid van de groep, die zijn naam dankt aan de grote Chinese tekens die op de ruggen van de leden zijn getatoeëerd.

Voor het motief achter de gruwelijke moord bestaan verschillende scenario’s. Kuut zou betrokken zijn geweest bij een liquidatie waarbij per ongeluk een tweede slachtoffer viel en zou dat met zijn leven hebben moeten bekopen. In een andere versie zou een financieel conflict met Enschedeër Michel B., oprichter van de verboden motorclub Satudarah, hem het leven hebben gekost. Ook gaat het verhaal dat Kuut enkele tienduizenden euro’s van de gebroeders P. zou hebben gestolen.

Verminkt

Wandelaars troffen in maart 2009 Kuuts verminkte lichaam aan in de duinen van Hoek van Holland. Kuut bleek een week eerder meerdere malen door twee van de verdachten met een gehuurde auto naar de plek te zijn gereden, waar hij later werd begraven. Zijn keel was doorgesneden. Huilend had hij enkele dagen voor zijn dood aan zijn moeder verteld dat hij niemand vertrouwde en in Rotterdam zou onderduiken. Dat was de laatste keer dat ze hem in leven zag.

Verdachten Brian en Cor P., Henk S. en Evert S. hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen. Alleen Henk S. heeft tijdens het proces zijn mond open gedaan: om te zeggen dat hij niets met de moord te maken heeft.

Twee weken geleden was de afrondende zitting van het slepende proces. Toen maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Cor P., in criminele kringen bekend als de Paling, niet meer was de traceren. Hij bleek de enkelband die hij droeg, te hebben doorgeknipt en te zijn verdwenen. Cor P. staat op de internationale opsporingslijst. Sinds zijn verdwijning zijn vijftig tips bij de politie binnen gekomen, maar tot zijn aanhouding heeft dat nog niet geleid.