Mediatraining leidt tot Limburgse award voor burgemeester Beek

Print
Mediatraining leidt tot Limburgse award voor burgemeester Beek

Burgemeester Van Basten met de bijbehorende trofee. Afbeelding: Francoise Petersen

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

Christine van Basten-Boddin heeft de Vrouw in de Media Award Limburg 2019 in de wacht gesleept. Het is een erkenning voor een inspanning waar bewust op wordt ingezet door de burgemeester van Beek.

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Limburgse vrouw die zich het afgelopen jaar het beste heeft geprofileerd in de media. Met 22 procent van de stemmen won ze de verkiezing overtuigend. „Toen ik begon aan het ambt heb ik specifiek aandacht besteed aan mediatraining en het houden van speeches in het openbaar. Het zijn namelijk zaken die ik voorheen nooit deed. Ik vond het zelfs spannend.”

Ludiek

Regelmatig verschijnen er filmpjes of foto’s van het Beekse College van B en W waarop op een ludieke manier aandacht wordt gevraagd voor evenementen. Zo poseerden ze gezamenlijk rondom een tank op de uitnodiging voor de nieuwjaarsbijeenkomst die in het teken stond van 75 jaar bevrijding en gingen ze afgelopen week carnavalesk op de foto om aandacht te schenken aan de sleuteloverdracht. Van Basten: „We hebben een creatief college en natuurlijk een communicatieteam dat met ons meedenkt.”

Lees ook: Burgemeester Christine van Basten-Boddin wint Vrouw in de Media Award Limburg 2019

Is het burgemeestersambt in de loop der jaren veranderd met de komst van social media? „Je bent als burgemeester het boegbeeld van de gemeente, dat is nog altijd hetzelfde. Social media kan dienen als hulpmiddel. „Laatst was ik uitgenodigd bij De Doorzetters. Als voorbereiding vernam ik via Facebook dat jeugdprins Jesse zich bezighoudt met de video-app TikTok. Zo was ik voorbereid en hebben we uiteindelijk samen een filmpje opgenomen.” Het is niet zo dat Van Basten dag en nacht op alle socials kijkt. „Ik ben wel overal op actief, maar ben er niet dagelijks mee bezig. Het is sowieso niet allemaal bij te houden.”

Opletten

Toch is het niet altijd hosanna en gaat het wel eens mis. Bijvoorbeeld toen afgelopen jaar een filmpje op Facebook verscheen waarin jongeren een discriminerende tekst meezongen tijdens het Bevrijdingsfestival in Mondial. Het filmpje kreeg per abuis een duimpje van de burgemeester. „Iedereen kijkt wel eens naar een filmpje met het geluid uit”, vertelt Van Basten, „dat was niet handig en laat zien dat je erg moet oppassen met wat je wel en niet plaatst of liket.”

Motivatie

Negatieve reacties krijgt de burgemeester in ieder geval niet op haar mediagedrag. „Ik heb de indruk dat mensen het waarderen. Als ik de motivaties van de stemmers van de Vrouw in de Media Award Limburg lees zijn ze hartverwarmend. Dat doet me erg goed. Hopelijk motiveert het ook andere vrouwen om meer naar voren te treden zowel openbare functies als in de media.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen