Enorme fraude bij McDonald’s: hoofdprijzen gaan telkens naar dezelfde mensen

Print
Enorme fraude bij McDonald’s: hoofdprijzen gaan telkens naar dezelfde mensen

Afbeelding: EPA

Het is misschien wel een van de meest opvallendste oplichtingszaken ooit uit de VS en toch weet bijna niemand er meer iets van: McMillion$, een affaire rond kansspelen bij fastfoodketen McDonald’s. De digitale zender HBO maakte een serie over de zaak, die sinds deze week te zien is in Amerika.

Het was meteen een succes toen McDonald’s er in 1987 mee begon: een kansspel waarbij je uiteenlopende prijzen kon winnen, van cheques met torenhoge bedragen tot dure wagens en droomvakanties. Meer dan tien jaar liepen talloze mensen er warm voor, bijvoorbeeld in Nederland, Duitsland en Frankrijk. In de Verenigde Staten liep het fout.

Daar ontdekte iemand dat een hele reeks van de hoofdprijzen naar leden van dezelfde Amerikaanse familie was gegaan. De buit? Zo’n 24 miljoen dollar. Er kwam een FBI-onderzoek, maar toch kent vrijwel niemand de zaak. De dag nadat het proces rond het dossier van start ging, boorden zich namelijk twee vliegtuigen in de WTC-torens in New York.

Enorme fraude bij McDonald’s: hoofdprijzen gaan telkens naar dezelfde mensen
Michael Hoover was een van de verdachte ‘winnaars’ van het spel van McDonald’s. Via hem kwam het FBI het brein achter de gigantische oplichtingszaak op het spoor. Foto: HBO

Zo werkte het

Het spelletje zat eenvoudig en slim in elkaar. McDonald’s zette het op in samenwerking met spellenproducent Hasbro en het was gebaseerd op Monopoly. Deelnemers moesten, net als in het bordspel, eigendommen en kaartjes verzamelen en dat konden ze onder meer doen door te gaan eten bij de fastfoodketen. De promotieactie legde McDonald’s geen windeieren. De omzet steeg met 40 procent als de wedstrijd liep, aldus de HBO-documentaire.

Enorme fraude bij McDonald’s: hoofdprijzen gaan telkens naar dezelfde mensen
Foto: HBO

De bal kwam aan het rollen toen er in 2000 een mysterieus telefoontje binnenkwam op het FBI-kantoor in Jacksonville, Florida. De beller beweerde dat er gesjoemeld werd met het Monopolyspel door een insider die luisterde naar de naam ‘Uncle Jerry’. ‘Winnaars’ betaalden hem voor gestolen kaartjes.

Drie hoofdprijzen

Om zijn beweringen kracht bij te zetten, wees de informant erop dat drie leden van één familie in Jacksonville maar liefst drie hoofdprijzen van een miljoen dollar én een Dodge Viper hadden geclaimd. De politie maakte de rekensom. De kans dat je een hoofdprijs in de wacht sleepte in het Monopolyspel bleek 1 op 250.000.000. De kans dat drie leden van dezelfde familie dat deden, was 1 op 300.000.000.000.000.000.000.000, aldus de docu.

De FBI nam contact op met McDonald’s – waar voor de zekerheid een beperkt aantal mensen op de hoogte werd gebracht – en er ging een undercoveroperatie van start. Een telefoontap bij een van de verdachte ‘winnaars’ van het spel leidde de politie naar Simon Marketing, het bedrijf dat de spelstukken in opdracht van McDonald’s produceerde en de grote prijzen uitreikte. En meer bepaald naar het hoofd van de beveiliging daar: Jerry Jacobson.

Enorme fraude bij McDonald’s: hoofdprijzen gaan telkens naar dezelfde mensen
Jerry Jacobson. Foto: AD/RV

Ruil

Onderzoek bracht aan het licht dat de man de waardevolste spelstukken stal en doorverkocht, meestal in ruil voor een deel van de uiteindelijke spelopbrengst. Hij kon dat makkelijk doen omdat hij persoonlijk verantwoordelijk was voor de beveiliging van de waardevolste stukken. Hij stond erom bekend dat hij het personeel van het bedrijf onderwierp aan de zwaarste controles ‘om de integriteit van het spel te bewaken’; terwijl hij zelf degene was die de boel belazerde.

Aanvankelijk verkocht hij de winnende stukken aan familie en vrienden – wat hem uiteindelijk ook de kop kostte – maar later breidde hij zijn werkterrein uit. In zijn netwerk zaten onder meer criminelen, verslaafden, eigenaars van stripclubs en leden van een maffiabende. Tussen 1995 en 2000 sleepten zijn kompanen bijna alle topprijzen in de wacht, goed voor 24 miljoen dollar (22 miljoen euro).

Het proces tegen Jacobson begon op 10 september 2001, een dag voor de terroristische aanslagen in New York. Die overschaduwden de zaak. Jacobson werd veroordeeld tot 37 maanden cel en moest 12,5 miljoen dollar terugbetalen (ongeveer 11 miljoen euro). Hij gaf tijdens het proces toe dat hij in al die jaren zo’n 60 hoofdprijzen had verduisterd.

De trailer van de serie kun je in bijgaande video zien.

Teruggetrokken

Op 21 oktober 2005 kwam hij weer vrij. Sindsdien leeft hij teruggetrokken. Om wat hij deed, maar ook omdat hij een slechte gezondheid heeft. Volgens de recentste gegevens, die ook al weer twee jaar oud zijn, zou hij intussen eind zeventig zijn en in Georgia wonen.

De nieuwe reeks van HBO rond de zaak, McMillions, ging deze week in première, maar is nog niet in Nederland te zien. Naast enkele van de speurders werkte ook McDonald’s zelf mee aan de serie. Jeff Maysh, de journalist van de Daily Beast die het netwerk van Jacobson in kaart bracht, zou de rechten van zijn verhaal intussen hebben verkocht aan de filmstudio van Ben Affleck en Matt Damon. In augustus 2018 kondigde 20th Century Fox aan dat er een film rond de zaak gemaakt zou worden. Affleck zou regisseren en Damon zou een van de hoofdrollen vertolken. Het is niet duidelijk hoe het met dat project staat.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →