Naar een nieuwe huisarts? Hier kan dat helemaal niet meer

Print
Naar een nieuwe huisarts? Hier kan dat helemaal niet meer

Afbeelding: iStock

Het tekort aan huisartsen is dusdanig groot dat inwoners van onder andere verschillende gemeenten in Noord-Limburg zich bij geen enkele nieuwe praktijk kunnen inschrijven, meldt de Volkskrant. Nieuwe patiënten komen - vaak lang - op een wachtlijst terecht.

Een nijpende situatie dreigt op korte termijn te ontstaan in Noord-Limburg en het noorden van Noord-Holland, maar ook in Rotterdam, Leeuwarden, Almelo, Goes, Vlissingen, Bergen op Zoom, Tilburg, Waalwijk, Oss, Den Bosch en Eindhoven. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant. Zorgverzekeraars en huisartsenorganisaties verwachten dat het probleem de komende jaren eerder groter dan kleiner wordt.

Dat is wrang, omdat de huisarts een steeds belangrijker rol in het zorgstelsel moet spelen. De wens van kabinet en zorgpartijen is dat dure zorg uit de ziekenhuizen verdwijnt en vanuit de goedkopere huisartsenpraktijken wordt geleverd. Ook hebben ze extra verantwoordelijkheden gekregen voor jongeren (jeugdzorg) en ouderen die vaker en langer thuis wonen.