Massavernietigingswapens

Euroturbine Venlo moet bijna vijf miljoen euro betalen voor illegale export naar Iran

Print
Euroturbine Venlo moet bijna vijf miljoen euro betalen voor illegale export naar Iran

Afbeelding: Getty Images

Venlo / Hout-Blerick / Boekend / Steyl / Lomm / Tegelen / Velden / Belfeld / Blerick / Arcen / Laar / Weert / Altweerterheide / Stramproy / Tungelroy / Swartbroek -

Euroturbine Venlo moet bijna vijf miljoen euro betalen voor de illegale export van goederen naar Iran, omdat die ook gebruikt konden worden voor massavernietigingswapens.

Dat blijkt uit het vonnis van de rechtbank in Maastricht. Formeel moet Euroturbine Venlo 600.000 euro betalen en Euroturbine Bahrein 4,25 miljoen euro.

Omleidingsroute

De vestiging in het eilandstaatje was echter een dochteronderneming van het Venlose bedrijf. Het bedrijf in Bahrein was de laatste, cruciale schakel van een omleidingsroute om een (inter)nationaal exportverbod te omzeilen. Het diende om de goederen bij de klant in Iran te krijgen en de betaling te vergemakkelijken. ‘Bahrein’ had geen eigen Iraanse klanten, concludeert de rechtbank.

Lees ook: Openbaar Ministerie wil zes miljoen van veroordeelden illegale export naar Iran

Advocaat Annabel Vissers van Euroturbine Venlo rept van een „teleurstellende uitkomst”. Zij meent dat het wederrechtelijk verkregen voordeel veel te hoog is ingeschat door de rechtbank.

Gevangenisstraffen

De bestuurders Parviz T. uit Venlo en Jan H. uit Weert van Euroturbine Venlo werden vorig jaar veroordeeld tot celstraffen. T. kreeg twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan elf voorwaardelijk. H. kreeg acht maanden, waarvan zeven voorwaardelijk. Zij zijn in hoger beroep gegaan. De zaak moet nog behandeld worden door het gerechtshof in Den Bosch.

Euroturbine leverde tussen 2008 en 2010 gasturbine-onderdelen aan klanten in Iran. Vanwege het exportverbod regisseerde het Venlose bedrijf omleidingsroutes om de spullen, zonder de vereiste vergunning, in Iran te krijgen. De spullen gingen via de onderneming in Bahrein, dat ook bijna alle betalingen ontving. Om die reden moet dat bedrijf een veel hoger bedrag aan de staat betalen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →