Vechtende Bertens zet Nederland op voorsprong in Fed Cup: ‘Ik wilde dit zó graag’

Print
Vechtende Bertens zet Nederland op voorsprong in Fed Cup: ‘Ik wilde dit zó graag’

Kiki Bertens. Afbeelding: BSR Agency

Het ging niet vanzelf, maar Kiki Bertens heeft het Nederlandse Fed Cup-team vrijdag in Den Haag op 1-0 gezet. Ze versloeg de Wit-Russische Aljaksandra Sasnovitsj in drie sets: 6-7, 6-2, 6-1.

De overwinning leidde zelfs tot tranen bij Bertens. ,,Ik wilde zo graag winnen, voor de meiden, voor dit team, voor het publiek.”

Bertens had in de goed gevulde Sportcampus Zuiderpark snel in de gaten dat ze in het begin van de partij weinig cadeau zou krijgen van Sasnovitsj, de mondiale nummer 46. Die speelde brutaal en gevarieerd, bijvoorbeeld met drie winnende dropshots in een game.

Verkeerde keuze

Bertens was zoekende, maakte af en toe een verkeerde keuze en sloeg enkele merkwaardige onnodige fouten. Ze repareerde een vroege break wel direct en kwam tot de tiebreak niet meer in de problemen. Een paar dure fouten op eigen opslag kostten haar daarin de kop. Aan haar emoties, zowel positieve als negatieve, was wel te zien dat er behoorlijk wat extra druk op de partij stond voor Bertens. Vlakbij haar geboorteplaats Wateringen moest zij als kopvrouw, op haar geliefde gravel, Nederland toch op voorsprong zetten, was de algemene verwachting.

Lees ook: Bertens wil olympische droom Schuurs vervullen: ‘Liefst goud in dubbelspel’

Maar dat ging dus niet vanzelf voor de nummer 8 van de wereld. Die verloor in haar carrière slechts twee enkelpartijen in Fed Cup-verband, tegenover achttien overwinningen. Afgelopen twee jaar was Bertens niet beschikbaar voor de Nederlandse ploeg, ze gaf voorrang aan haar individuele carrière. In Den Haag speelde ze daardoor voor het eerst namens haar land als top 10-speelster.

Vechtende Bertens zet Nederland op voorsprong in Fed Cup: ‘Ik wilde dit zó graag’
Kiki Bertens knokt zich naar de zege. Foto: ANP

Rommelig

De tweede set was lange tijd rommelig, met liefst vijf servicebreaks op rij. Vanaf 4-2 was Bertens duidelijk de betere en gooide de set in het slot. Het verzet van de Wit-Russische leek gebroken, ze kreeg bij haar eerste servicebeurt meteen drie breekpunten tegen. Die poetste ze nog weg, maar even later moest ze er alsnog aan geloven. Waar Sasnotvitsj veel fouten ging maken, schroefde Bertens juist haar niveau op. Ineens ging het rap, na nog een break mocht Bertens op 5-1 Bertens serveren voor de partij. Het leverde geen enkel probleem op. Aan haar kreet van vreugde na het matchpoint bleek de opluchting voor Bertens.

Het was haar 25ste overwinning in de Fed Cup, enkel- en dubbelspel opgeteld. Daarmee komt ze op gelijke hoogte met Marcella Mesker. Betty Stöve (45) en Miriam Oremans (35) staan nog boven dit duo.

Nederland speelt in Den Haag om een plek in de finaleweek van het landentoernooi. Net als de Davis Cup is ook de opzet van de Fed Cup veranderd. In april wordt nu in Boedapest door twaalf landen om de titel gespeeld.