Video: Spanning en vooral ‘veel zin’ bij LVK-finalisten 2020

Print

LVK-finale 7 februari 2020. Video: De Limburger

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Het feestpaviljoen in Echt is deze vrijdagavond tot de nok toe gevuld met vastelaovesvierders. Allemaal willen ze maar één ding weten: wie wint de 44ste finale van het Limburgs Vastelaovesleedsjes Konkoer?

Twintig carnavalsartiesten gaan de strijd aan om de felbegeerde Bertha Paulissentrofee. Op het artiestenpodium heerst gezonde spanning.

Als we Andy Croonenberg van duo Andy en Roy uit Valkenburg vragen hoe het gaat met de zenuwen, antwoord hij kort en krachtig: „Goed…” Om er meteen aan toe te voegen: „Ze gieren door het lichaam. Ach, wat er ook gebeurt, alle twintig finalisten zijn winnaars. In deze finale staan is de mooiste prijs.”

Lees ook: Vastelaovesleedjes zingen in de pendelbus naar het LVK

Video: Spanning en vooral ‘veel zin’ bij LVK-finalisten 2020
Foto: De Limburger/Peter Schols

Samen met Roy heeft hij alle nummers geluisterd. Als zij moeten voorspellen wie in elk geval in de top 5 eindigen, komen ze met de volgende namen: Spik en Span uit Susteren , Bjorn en Mieke uit Venray en de Prins & Aod-Prinse Graashook. „Leuk dat Grashoek mag beginnen”, vindt Andy. „Dat wordt meteen feest.”

Lees ook: Uitslag LVK-poll: Dit is de favoriet onder ruim 4.000 personen

De Aod-Prinse – een debutant in de finale - zijn op het artiestenpodium druk bezig met „moed” indrinken. Volgens aod-prins Chris Meulendijks hebben ze alles onder controle. „Dit is geweldig, we zijn op een trein gestapt die maar voort dendert en dan te bedenken dat we ons eigenlijk maar voor de gekke jen hebben ingeschreven. We hopen vooral dat we de tent in de ‘yolo’ krijgen, lukt dat, zijn wij content. We hebben er zin in. Wij starten als eerste, maar wie eerste wordt? Daar zijn bij ons onderling de meningen ook over verdeeld. Schrijf maar op: de beste wint.” Als de Prins & Aod-Prinse na het optreden terugkomen op het artiestenpodium, wacht ze een luid applaus van de mede-finalisten.

De tekst loopt onder de video door.

Sfeerbeelden LVK-finale in Echt . Video: De Limburger

‘Het moet spontaan blijven’

Kay van duo Kay en Niels uit Oost-Maarmand - debutant op het LVK - is nog helemaal rustig. „Ik vond het vorige week spannender. We wisten dat we dichtbij de finale waren en als het dan zo is... Ik voel me nu al een winnaar. De reacties afgelopen week waren overweldigend! We hebben niet teveel voorbereid. Het moet spontaan blijven.”

Lees ook: Wie wint het LVK 2020? Kenners stellen hun top 5 samen: ‘Slechte nummers worden niet meer gemaakt’

Niek Dirkx van duo Spik en Span is diep onder de indruk. „Deze tent, het licht, het geluid, de sfeer, gewoon waanzinnig. Dit is echt - zonder iemand te kort te willen doen - het mooiste dat ik in elf jaar LVK-deelnames heb gezien. Complimenten aan de organisatie.” Hij weet dat Spik en Span tot de favorieten hoort, maar desondanks voelt hij geen druk. „We gaan het zien, er zijn meer favorieten”. Zelf krijgt hij kippenvel van ‘Vergaet neet te laeve’ van Rempetemp en Jan van Cep uit Amstenrade.

De tekst loopt onder de video door.

Bjorn & Mieke tijdens LVK-finale in Echt. Video: De Limburger

Tamara en Stef Koonings van duo Pruuf mar stappen opgetogen van de bühne af. Maar of het goed ging? Stef: „Geen idee. Het was geweldig, we hebben genoten en drie minuten alles gegeven. Maar het gaat in een waas voorbij. Gelukkig krijgen we veel goede reacties, haha.”

Video: Spanning en vooral ‘veel zin’ bij LVK-finalisten 2020
Foto: De Limburger/Peter Schols