LVK-winnaar Spik en Span: ‘Waanzinnig dit! Het moet niet gekker worden’

Print

Video: David Dunnaway

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven -

Drie keer eerder wonnen ze het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer al. Dit was hun elfde deelname. En dan wéér winnen, in de eigen gemeente nog wel. „Het kon niet mooier samenkomen”, zegt Niek Dirkx, de ene helft van duo Spik en Span uit Susteren, in een kolkend feestpaviljoen in Echt. „Het moet niet gekker worden.”

„Tuurlijk. We werden wel vaak genoemd en in menige zaal deed het publiek geweldig mee, maar toch. Ons liedje is niet typisch carnaval. Bewust. We wilden juist een rustig nummer. Dat dat zo goed ontvangen werd, was al een eer. Maar dit…”

Zijn kompaan Jo Huijnen kan weinig meer uitbrengen als: „Geweldig, heel overweldigend.” En dan glunderend: „Natuurlijk hoop je hier wel op, anders hadden we niet meegedaan. Geweldig, geweldig, geweldig!” Spik en Span behaalde 77 punten.

Lees ook: Spik en Span uit Susteren winnen voor vierde keer LVK

Eeuwige tweede

Wie denkt dat de nummer twee teleurgesteld is, heeft het mis. Mieke Janssen van Bjorn en Mieke uit Venray heeft een glimlach van oor tot oor. „Twee is het nieuwe één”, grapt ze. „En ik vind zilver toch al altijd mooier dan goud.” Toch moet het wel een beetje zuur zijn. Het is al de derde (!) keer in vier jaar tijd dat het duo op de tweede plaats eindigt. Vorig jaar werden ze derde. „Het is nu eenmaal zo dat één jury ons steeds nekt. Met dit puntensysteem blijft dit gebeuren.” Ze doelt op de jury van ‘mensen uit de Vastelaoveswereld’ die de twee slechts vijf punten gaf. In totaal behaalden Bjorn en Mieke 65 punten.

In beeld: LVK finale 2020

Overigens koos het publiek dat massaal stemde – er zijn 22.000 stemmen uitgebracht vrijdagavond - Bjorn en Mieke wel wéér als winnaar. „Dat we bij het volk winnen is het allerbelangrijkste”, vindt Mieke. „En natuurlijk gunnen we het Niek en Jo van harte!”

Hoondervel tevreden

De winnaar van vorig jaar, Hoondervel uit Haelen, behaalde 62 punten en werd derde. Harry Tromp: „Spik en Span is een terechte winnaar. Je zag het gewoon gebeuren in de zaal. Vrunj tot de allerlètste runj pakt je.” Hij vertelt dat Hoondervel super tevreden is met de derde plaats. „We hadden gehoopt op een vijfde plaats, maar weet je, hier mogen zijn is het allermooiste.”

Spik en Span winnen LVK. Video: De Limburger