Moord Limburgse filmmaker Mallorca: vier jonge verdachten vrijgesproken

Print
Moord Limburgse filmmaker Mallorca: vier jonge verdachten vrijgesproken

Een cameraman filmt de plek in Son Ferriol waar het lichaam van Van Luijn werd gevonden Afbeelding: AD/EPA & IMDB

Arcen -

Vier verdachten in de moordzaak van de in Arcen geboren filmmaker Wouter van Luijn zijn vrijgesproken. De 34-jarige Limburger overleed in de zomer van 2018 op het Spaanse eiland Mallorca, waarschijnlijk nadat hij in elkaar was geslagen.

De vier verdachten, volgens lokale media minderjarig, hadden de politie verteld dat ze Van Luijn een auto in hadden geholpen. Ze zeiden niet te hebben gezien wat er was gebeurd. De vier hebben vrijwillig meegewerkt aan een DNA-onderzoek om hun onschuld aan te tonen.

Van Luijn was op vakantie op Mallorca, toen hij in de ochtend van 13 juli 2018 bewusteloos werd geslagen. Hij overleed niet veel later aan zijn verwondingen.

Over de toedracht van het incident is nog veel onduidelijk. Waarschijnlijk is Van Luijn overleden aan de gevolgen van klappen op zijn hoofd. Eerder werd nog gedacht aan een bloedvatbeschadiging die niet noodzakelijk het gevolg was van een vechtpartij.

Lees ook: Man die Limburgse filmmaker Van Luijn naar ziekenhuis bracht gearresteerd

Tegenstrijdige verklaringen

Eén man, Adrián H.F., werd eerder op borgtocht vrijgelaten, maar geldt nog wel als verdachte. Hij is degene die de zwaargewonde Van Luijn naar het ziekenhuis bracht.

Adrián H.F. zou verschillende, tegenstrijdige verklaringen hebben gegeven aan de politie. Aanvankelijk vertelde hij te hebben gezien hoe Van Luijn in een beruchte drugswijk door vijf jongeren bewusteloos was geslagen. Later veranderde dat verhaal: Adrián H.F. zou Van Luijn zélf een lichte klap op het achterhoofd hebben gegeven omdat de Nederlander aan het wildplassen was. Daarop zou Van Luijn in elkaar zijn gezakt en stuiptrekkingen hebben gekregen.

Lees ook: Moordverdachte in zaak Van Luijn: ‘We kregen ruzie omdat hij moest plassen’

Gouden Kalf

Wouter van Luijn studeerde Montage op de Filmacademie in Amsterdam. Hij werkte mee aan films als Aanmodderfakker, Brasserie Valentijn en Rabat. Postuum won hij een Gouden Kalf voor zijn werk in het drama Wij.

Kort na het overlijden van Van Luijn werd in Tuschinski een herdenking georganiseerd. Scenarist en regisseur Anne Barnhoorn omschreef de filmmaker als ‘een baken van rust voor de gestreste regisseur’.

Lees ook: ‘Wouter, je was een groot talent en een prachtig mens’

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →