Zuid-Koreaanse satire ‘Parasite’ schrijft Oscargeschiedenis

Print
Zuid-Koreaanse satire ‘Parasite’ schrijft Oscargeschiedenis

Zuid-Koreaanse regisseur Bong Jong-ho (rechts) schreeuwt het uit van vreugde als hij de Oscar voor beste film krijgt van Jane Fonda. Bong won maar liefst vier Oscars met zijn film ‘Parasite’. Afbeelding: AD/Chris Pizzello/Invision/AP

De Zuid-Koreaanse regisseur Bong Jong-ho heeft met zijn film Parasite Oscargeschiedenis geschreven. Voor het eerst won een speelfilm de Oscars in de twee Beste Film-categorieën (Beste Film en Beste Internationale Film). De cineast won ook de prijzen voor Beste Scenario en Beste Regisseur.

De elite van Hollywood scandeerde zelfs zijn naam toen hij de hoofdprijs van de avond won. Met vier Oscars uit zes nominaties versloeg Parasite de grote favoriet 1917, dat drie onderscheidingen kreeg: Beste Camerawerk, Beste Visuele Effecten en Beste Geluidsmixage.

Grappen over het ontbreken van genomineerde vrouwelijke regisseurs en zwarte acteurs en actrices (op één nominatie na) waren van meet af aan een rode draad tijdens de ceremonie. In hun duopresentatie maakten komieken Steve Martin en Chris Rock enkele pittige grappen over dit onderwerp. Ook in enkele dankwoorden werd kritiek geuit op het eenzijdige nominatiebeleid - met voornamelijk blanke, mannelijke kandidaten - van deze Oscareditie.

Brad Pitt

De eerste Oscar van de avond ging naar Brad Pitt voor zijn bijrol, eigenlijk een hoofdrol, als stuntman in Once Upon a Time in Hollywood. In zijn dankwoord, dat maar 42 seconden mocht duren, droeg hij de prijs op aan zijn kinderen („die alles kleuren wat ik doe”) en aan de stuntmannen en -vrouwen die vaak niet de erkenning krijgen die zij verdienen.

Bij de acteursprijzen waren, op basis van eerdere prijsuitreikingen zoals de Golden Globes, geen verrassingen te bespeuren. Joaquin Phoenix werd tot Beste Acteur uitgeroepen voor zijn rol als Joker. Hij hield een gloedvol betoog tegen de vleesindustrie en stak ook zijn hand in eigen boezem.

„Ik ben zelf ook egoïstisch, onbeleefd en heel moeilijk geweest om mee samen te werken. Gelukkig kreeg ik van mensen, die nu in de zaal zitten, een tweede kans.” Waarna hij afsloot met een citaat van zijn jong overleden broer River Phoenix.

Renée Zellweger won ook volgens verwachting de Oscar voor Beste Actrice met haar vertolking van Judy Garland in Judy. Zij dankte haar ouders die als immigranten naar Amerika kwamen en in de Amerikaanse droom geloofden. „Wat denk je hiervan?”, zei Zellweger, wijzend naar haar kersverse Oscar.

Aangrijpend

Een van de meest aangrijpende speeches werd gegeven door Laura Dern, winnares voor haar bijrol als valse advocate in Marriage Story. Met tranen in de ogen bedankte zij haar ouders, beiden Hollywoodlegenden: Bruce Dern en Diane Ladd die, zittend in de zaal, ook in huilen uitbarstten.

De zangnummers, zeker de openingsact van Janelle Monaé, stonden als een huis. De Nederlandse bijdrage van Willemijn Verkaik als een van de acht zangeressen in de uitvoering van het nummer Into the Unknown uit de animatiefilm Frozen 2 bleef beperkt tot één zinnetje... in het Duits. Er werd in de ondertiteling niet bij vermeld dat zij ook de Nederlandse versie had ingezongen.

In het traditionele In Memoriam-onderdeel van het Oscargala, werd ook de vorig jaar overleden Rutger Hauer geëerd.

Uitslag Oscaruitreiking 2020

Wie waren de winnaars bij de 92ste uitreiking van de Oscars? Een overzicht:

Film:

Parasite

Acteur:

Joaquin Phoenix (Joker)

Actrice:

Renee Zellweger (Judy)

Acteur in een bijrol:

Brad Pitt (Once Upon a Time …In Hollywood)

Actrice in een bijrol:

Laura Dern (Marriage Story)

Regisseur:

Bong Joon Ho (Parasite)

Animatiefilm:

Toy Story 4

Korte Animatie:

Hair Love

Bewerkte Scenario:

Jojo Rabbit (Taika Waititi)

Originele Scenario:

Parasite (Bong Joon-ho en Jin Won Han)

Camerawerk:

1917 (Roger Deakins)

Documentaire:

American Factory

Korte Documentaire:

Learning to Skateboard in a Warzone

Korte speelfilm:

The Neighbors’ Window

Internationale Film:

Parasite

Montage:

Ford v Ferrari

Geluidsmontage:

Ford v Ferrari

Geluidsmixage:

1917

Productie-ontwerp:

Once Upon a Time in Hollywood

Originele Soundtrack:

Joker (Hildur Guðnadóttir)

Originele Song:

I’m Gonna Love Me Again uit Rocketman (Elton John en Bernie Taupin)

Makeup en Haarstyling:

Bombshell

Kostuumontwerp:

Little Women (Jacqueline Durran)

Visuele Effecten:

1917

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen