Kleurrijke inzendingen kènjervastelaovesposter Zitterd-Gelaen

Print
 Kleurrijke inzendingen kènjervastelaovesposter Zitterd-Gelaen

Marij Heijligers bekijkt alle inzendingen nauwkeurig. Afbeelding: ERMINDO ARMINO

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht -

De kènjervastelaovesposter van Sittard-Geleen wordt dit jaar voor de vierde keer gedrukt. Maar liefst 24 groepen van basisscholen in de hele gemeenten leverden hun mooiste tekeningen in. Vrijdag wordt de winnaar bekendgemaakt.

Ze hangen allemaal op in de centrale hal van Museum Hedendaagse Kunst De Domijnen in Ligne: de 69 inzendingen voor de kènjervastelaovesposter Zitterd-Gelaen. Vrijdagmiddag werden ze beoordeeld door de jury en aanstaande vrijdag wordt de winnaar bekendgemaakt. Een harde dobber voor de jury, want iedere poster maakt indruk. Kunstenares Marij Heijligers startte het initiatief acht jaar geleden. „Ik heb de eerste vier posters gemaakt waarna ik het idee kreeg om kinderen erbij te betrekken. Het enige waar ik me zorgen over maakte was of kinderen wel interesse zouden hebben, maar ze deden allemaal even enthousiast mee.”

En dat is te zien. Het aanbod doet niet onder voor andere vastelaovendsposters. Wat opvalt zijn de felle kleuren. Daarnaast sieren de letters Alaaf op veel potentiële posters, wat ook geldt voor clowns, confetti en prinsenmutsen. Toch staan op een behoorlijk aantal tekeningen bierglazen getekend. Iets dat een aantal juryleden zorgen baart, aangezien dat niet het beeld is dat je zou verwachten van scholieren.

 Kleurrijke inzendingen kènjervastelaovesposter Zitterd-Gelaen
De juryleden hadden een zware dobber aan de beoordeling. Foto: ERMINDO ARMINO

Kieskeurig lopen alle beoordelaars langs de posters. Zorgvuldig worden de tekeningen geïnspecteerd. Bij hun vijf favorieten hangen alle juryleden een plakkertje. Degene met de meeste plakkertjes wint. Marij Heijligers beoordeelt zelf niet. „Daar heb ik zeven anderen voor gevraagd, ik ben al trots op wat ik zie”, verklaart ze haar keus om aan de zijlijn te blijven. „Van alle scholen hebben 540 kinderen meegedaan.”

Mondriaan

De kinderen kregen vooraf geen opdracht mee. „Ze mochten vrijuit te werk gaan. Dat zie je ook in het materiaalgebruik”, stelt Heijligers trots, „Wasco, viltstift, potlood. Je ziet van alles.” Lucas Florie van OBS de Wissel is zelfs zo creatief om op de tekening een schilder een carnavalsposter te laten tekenen, terwijl BS de Hoefer een Mondriaanachtig werk inlevert.

 Kleurrijke inzendingen kènjervastelaovesposter Zitterd-Gelaen
Wat opvalt is de variatie in alle tekeningen. Foto: ERMINDO ARMINO

Alle posters zijn tot en met 25 februari te bewonderen in Ligne. De winnaar wordt 1000 keer afgedrukt en is af te halen in alle vestigingen van De Domijnen. Maar wie heeft gewonnen weten we pas vrijdag, als om 14.00 uur op de school van de winnende tekening de poster zal worden onthuld.

Lees ook: Vastelaovend in Limburg 2020

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen