Beugelsport nog lang niet passé in Ospel

Print
Beugelsport nog lang niet passé in Ospel

De nieuwelingen van BC Ospel. Afbeelding: Henk Roemen

Ospel -

Een splinternieuwe baan én genoeg (nieuwe) leden om de drie teams draaiende te houden. Bij Beugelclub Ospel zien ze de toekomst positief in, wat vandaag de dag allesbehalve een vanzelfsprekendheid is.

Beugelclubs op sterven na dood? Niet in Ospel. De gemoedelijke dorpsvereniging telt drie teams en tegen de veertig leden, onder wie een dertiental ‘nieuwelingen’ die zich in april 2018 plots aanmeldden. „Daar zijn we heel erg blij mee”, vertelt Henk van Laer (62), die sinds jaar en dag de rol van secretaris vervult. „Van zulke groepjes moet je het hebben; eenlingen krijg je er niet zo gauw bij.”

Vriendengroep

De aanwas is een hechte vriendenkliek en bestaat met name uit agrariërs uit de omgeving van Ospel. Sommigen hadden al eens gebeugeld, waardoor het niet heel veel moeite kostte om de rest ook mee te krijgen. Inmiddels spelen zeven van hen dit seizoen al competitiewedstrijden met het tweede team, waar Van Laer eveneens deel van uitmaakt. „Dat is vrij veel en daar zijn we blij om, al hebben we slechts vier vaste spelers. De vijfde plek wordt beurtelings ingevuld door vijf invallers.” Het tweede team deed vorig jaar een stapje terug en dat is volgens de secretaris maar goed ook.

„We beugelen nu in de derde klasse, maar dat is voor de nieuwelingen nog te hoog. We staan stijf onderaan en zullen waarschijnlijk weer degraderen. Geen ramp, want in de vierde klasse zijn we meer op onze plek. Prestaties staan bij ons sowieso niet op de eerste plaats, óók niet bij het eerste team. De heren hebben de grootste lol, wat voor ons het belangrijkste is.”

Verbouwing

Net als bij veel andere beugelclubs hebben ze in Ospel te maken met vergrijzing. Er lopen relatief veel ‘oudjes’ rond van tussen de zestig en de tachtig jaar; er is zelfs iemand van in de tachtig die nog competitief een balletje rolt.

Ook in die zin is de vriendengroep – met een gemiddelde leeftijd van rond de 45 jaar – een welkome aanvulling. „Het is te hopen dat meer jongere mensen zich bij ons melden.”

Met de recente verbouwing van gemeenschapshuis Haaze-Hoof, intussen omgedoopt tot brasserie Vrienden van de Peel, is die hoop realistisch. „Een geweldig mooi gebouw, het is prachtig gerenoveerd”, meent Van Laer. „We zitten nog in dezelfde ruimte als eerst, maar de beugelbaan heeft sinds afgelopen maand een andere plek gekregen. Er is een groot gedeelte bij gekomen waar je kunt eten, en de bezoekers lopen nu vanzelf langs onze nieuwe baan.”

Potentie

Het is duidelijk: in Ospel zien ze de toekomst met recht positief in. Enige punt van zorg is het omhoog krikken van de ‘participatiegraad’. „Nieuwe leden aan de competitie krijgen is meestal een probleem. Ze komen vaak wel trainen, maar voelen zich niet zeker genoeg om wedstrijden te spelen.” Dat geldt ook voor zes van de dertien ‘beginnelingen’. „Het zou mooi zijn als er volgend seizoen weer een paar meer meedoen. Ze zullen niet aan hun lot worden overgelaten.”

Beugelen is een tactische sport, iets wat je met de juiste mindset ook op latere leeftijd nog onder de knie kan krijgen. „In iedereen zit potentie”, aldus ervaringsexpert Van Laer.

Voor meer informatie over BC Ospel, zie www.beugelclub-ospel.nl.