Al veertig jaar met de fluit op het handbalveld

Print
Al veertig jaar met de fluit op het handbalveld

René Daemen (links) en John Linssen veertig jaar handbalscheidsrechter. Afbeelding: Roel Defauwes.

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Spaubeek / Beek -

John Linssen (65) en René Daemen (58) staan al veertig jaar op de handbalvelden om als scheidsrechter wedstrijden in goede banen te leiden. Het tweetal werd onlangs in het zonnetje gezet en kreeg de gouden fluit als blijk van dank.

Hoe John Linssen, geboren in Beek, scheidsrechter is geworden? Hij begint te lachen als hij het verhaal moet vertellen. „Ik handbalde bij Grathem en was daar ook trainer van het tweede vrouwenteam. De club zocht scheidsrechters en tijdens de kermis heb ik in een dronken bui gezegd dat ik het wel zou doen. Ik heb ook akkoord gegeven op een bierviltje”, blikt hij terug. Zijn speelsters van Grathem hielden hem aan zijn belofte en Linssen meldde zich aan voor de scheidsrechterscursus. „Een man een man, een woord een woord vond ik. Dus nadat ik de cursus succesvol had afgerond, ben ik gaan fluiten.”

Leuk

Voor René Daemen uit Maastricht gold een heel ander verhaal. Hij werd door zijn vader meegenomen naar het handbal en ging op veertienjarige leeftijd zelf spelen. „Toen ik ongeveer zeventien was, trainde ik een jeugdteam bij Trajectum ad Mosam en werd ik ook gevraagd of ik wil de fluiten. Ik dacht ik vind zelf spelen leuk, ik geef graag training dan zal ik scheidsrechter zijn ook wel leuk vinden”, blikt Daemen terug. Dat bleek, want zowel hij als Linssen houden het al veertig jaar vol.

Zonder scheidsrechter geen wedstrijd en een wedstrijd in goede banen is voor het tweetal de drijfveer. Daemen: „Ik vind het nog altijd erg leuk om te fluiten. Je bent fysiek bezig, maar komt ook veel mensen tegen.” Linssen beaamt dat: „De handbalfamilie is maar een klein wereldje dus je kent elkaar onderling. Daarnaast is het fijn om na een zware week even het hoofd leeg te maken. Het is een goede uitlaatklep.”

Eer

Linssen floot 24 jaar met zijn vaste partner Johan Sullot en daarvan zeventien jaar op het hoogste niveau. „We gingen samen het land door van Groningen tot Roermond.” In 1997 mocht hij de bekerfinale tussen Swift Roermond en Hellas fluiten. „Iedere wedstrijd is apart, maar de bekerfinale was wel een eer. Ook speciaal waren ook wedstrijden die op televisie kwamen bij Studio Sport. Dan kwam je de bekende verslaggevers als Evert ten Napel tegen. Na de eerste keer kreeg ik een telefoontje van mijn vader dat hij me op televisie had gezien.”

Genieten

Daemen floot achttien jaar samen Martin Slenter en nu is hij al bijna achttien jaar koppelgenoot van Stefan Hanssen. Samen floten ze tot de tweede divisie. „Ik heb niet een wedstrijd die er voor mij echt uitspringt. Apart was dan wel weer dat we dit jaar een eerstedivisiewedstrijd mochten fluiten. Maar bijna alle duels zijn leuk, zelfs als het qua stand niet spannend is, kan het toch in het veld spannend zijn als teams goed blijven handballen.” Linssen: „Als scheidsrechter moet je de wedstrijd tot een goed einde brengen, maar ik kan ook genieten van een mooie goal of een prachtige actie.” Die woorden beaamt zijn collega.

Rollator

Het tweetal, dat beide fluit voor handbalvereniging Margraten, heeft een grote passie voor de sport. Aan stoppen denken ze allebei nog zeker niet. Daemen: „Als het kan en als het mag en het zo blijft gaan zoals nu, dan wil ik zeker blijven doorgaan. En misschien haal ik dan wel ook mijn vijftigjarig jubileum.” Linssen onderschrijft dat: „Het streven is om de vijftig jaar fluiten te halen, maar wel zolang de gezondheid het toelaat. We hebben er allebei nog plezier in. Ik ga alleen niet met de rollator op het veld staan.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen