Volleyballen met vriendinnen als levenselixer

Print
Volleyballen met vriendinnen als levenselixer

De vier boezemvriendinnen, op de tweede rij, vlnr Caroline (nr7), Fenna, Joke en Nicolle . Afbeelding: VC Sittardia

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Geleen / Graetheide / Sittard / Windraak / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Obbicht / Grevenbicht / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Oirsbeek / Kerkrade / Eygelshoven -

Door een 4-0 overwinning tegen Vludoc’98 Nuth veroverde de vrouwenhoofdmacht van The Athletes Foot/VC Sittardia recent de koppositie in de Eerste klasse F. De titel lonkt. Bijzonder is het geheim achter het succes.

De roemruchte volleybalvereniging VC Sittardia kon voor dit seizoen geen senioren damesteam meer op de been brengen. Fenna Kooy en Nicolle Bachs, speelsters van VC Landgraaf (VCL), schoten hun boezemvriendinnen Joke Koolen en Caroline Van der Eijk van VC Sittardia te hulp. De oudgedienden vroegen en kregen van volleybalbond Nevobo toestemming om zowel voor VCL als VCS te volleyballen. Het nieuwe combinatieteam, dat afwisselend in Sittard en Landgraaf speelt, draait als een tierelier. En dan te bedenken dat het team nooit traint. Daar hebben de basisspeelsters en volleybalmoeders Fenna Kooy (40), Nicolle Uebachs (38) Joke Koolen (38) en Caroline Van der Eijk (39) simpelweg geen tijd voor.

Veeleisend

Passer loopster Caroline van der Eijk, 39 jaar jong, werkt als procesmanager oncologie binnen Zuyderland medisch centrum en is moeder van drie opgroeiende zonen. Spelverdeelster én trainer-coach Joke Koolen, 38 jaar jong, woont in Oirsbeek werkt als wijkverpleegkundige en is moeder van drie kinderen. Nicolle Uebachs, 38 jaar jong, woonachtig in Kerkrade, is moeder van een zoon en dochter en heeft daarnaast een veeleisende baan. Hetzelfde geldt voor Fenna van Kooij, 40 lentes jong, moeder van twee zonen werkzaam als fysiotherapeute en manuele therapeute.

Volleybaldieren

Dat vrouwen een ander psychologisch DNA bezitten dan mannen is zelfs gedragswetenschappers bekend. Zoals ook dat mannen het sterke geslacht vormen een achterhaalde cliché is. Maar toch! Het viertal bewijst dat vrouwen het talent hebben om meerdere balletjes tegelijk omhoog te houden. De boezemvriendinnen, die allemaal op nationaal divisie niveau hebben gespeeld - Joke Koolen speelde voor haar moederschap zelfs in de eredivisie - bewijzen ook de stelling: ‘eens topsporter altijd topsportster.’ Het zijn echte volleybaldieren. Ze hebben inzicht in het spel, een fantastische mentaliteit en nog steeds ogenschijnlijk tomeloze energie. Al ontkennen ze dat unisono met een zijden glimlach. Maar toch, Nicolle Uebachs speelde dit seizoen al zes dubbelpartijen. Op zaterdag, als routinier, met het jeugdige VCL- team in de promotieklasse. En op maandag met haar vriendinnen in de eerste klasse. „Allebei is leuk”, zegt ze. „Spelen met de vriendinnen is echter toch het allermooiste. We hebben dezelfde achtergrond en interesses. Door onze ervaring laten we ons ook niet meer gek maken, tijdens wedstrijden.” Glimlachend: „Hooguit in positieve zin.”

Echte eenheid

Passer-loopster Fenny van Kooij, speelde dit seizoen geen wedstrijd meer voor VCL. En dat terwijl haar echtgenoot Bart Vincken nota bene coach van het team is. „Ik ben bij VCL nu op de eerste plaats jeugdtrainster. Twee wedstrijden spelen is gelet op werk en privé niet haalbaar”, zegt ze. „Ik heb ook niet het gevoel dat ik voor Sittardia speel. Ik speel met mijn vriendinnen voor een Sittards-Landgraafs combinatieteam. De gevoelstemperatuur van het team binnen en buiten de lijnen is geweldig. Humor en plezier staan voorop. Volleyballen is onze uitlaatklep en levenselixer. En daarnaast doen we ook privé veel samen. Daardoor vormen we een echte eenheid.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen