Afgewaaide nesten eikenprocessierups vormen risico

Print
Afgewaaide nesten eikenprocessierups vormen risico

Afbeelding: Fotopersburo van de Meulenhof BV

Oude nesten van de eikenprocessierups die door de storm uit bomen zijn gewaaid, kunnen een gezondheidsrisico zijn. Dat zeggen deskundigen maandag in een artikel op de website Nature Today. Door de zware windstoten zondag is de kans groot dat nesten nu op de grond liggen. Er zullen geen levende rupsen meer in de nesten zitten, maar wel honderdduizenden brandharen. Die kunnen lichamelijk letsel veroorzaken bij mensen en dieren.

De website waarschuwt dat mensen de afgevallen nesten soms niet herkennen. Als ze in de bomen hangen zijn ze meestal wit en grijs, maar momenteel zijn ze meer bruin van kleur door uitwerpselen van de rups. Aangeraden wordt niet zelf een nest te verwijderen, maar daarvoor een gespecialiseerd bestrijdingsbedrijf in te schakelen.

De haren van eikenprocessierups veroorzaken bij mensen jeuk, bultjes en oogklachten. Ook dieren kunnen last krijgen door contact met de brandharen. Zo kunnen honden en katten stikken door een opgezwollen tong na een hap in een nest. Paarden kunnen er ernstige buikkrampen door krijgen.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen