Wullem

‘Wederopbouwarchitectuur staat nog niet heel hoog in aanzien, wordt vaak weggezet als ‘saai’ en ‘lelijk’

Print
‘Wederopbouwarchitectuur staat nog niet heel hoog in aanzien, wordt vaak weggezet als ‘saai’ en ‘lelijk’

Afbeelding: De Limburger

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Venray / Geijsteren / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / Meerlo / Tienray -

COLUMN - Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) gaat in de loop van dit jaar het pompgebouw en het filtergebouw van pompstation Breehei in Leunen slopen. Dat klinkt minder verontrustend dan ‘Corona eist duizenden slachtoffers in Nederland’ of ‘Donald Trump wordt herkozen als president van de Verenigde Staten’. Toch wil ik niet verhullen dat ik een traantje moest laten toen ik vernam van de sloopplannen van de WML.

Of ze nu allebei dateren uit 1948 (mijn vermoeden) of dat het pompgebouw stamt uit 1948 en het filtergebouw uit 1960 (WML) doet er niet toe. Evenmin dat ik het prachtige gebouwen vind. Waar het wel om gaat is dat het typische voorbeelden zijn van de zogeheten Wederopbouwarchitectuur, de vaak zakelijk en functioneel ogende architectuur uit de periode 1945-1965. Wederopbouwarchitectuur staat nog niet heel hoog in aanzien. Sterker: Wederopbouwarchitectuur wordt vaak weggezet als ‘saai’ en ‘lelijk’. ‘Lelijk’ is geen argument, heb ik geleerd. ‘Lelijk’ is subjectief. Met ‘karakteristiek’ kom je al een eind verder. Elk gebouw zegt iets over de tijd waarin het is gebouwd. Betekent dit dat, met het oog op de herinnering aan die tijd, elk gebouw moet worden bewaard? Nee. Onmogelijk. Maar alles afbreken is weer het andere uiterste.

Met onder meer de recente sloop van het Inalfagebouw en het busstation aan de Julianasingel heeft Venray een naam hoog te houden op het gebied van de sloop van Wederopbouwarchitectuur. Voor redding van het pompgebouw en het filtergebouw van het pompstation zal het vermoedelijk te laat zijn. Maar laat Venray dan alsjeblieft zuinig zijn op de Wederopbouwarchitectuur die er nog wel is. Pregnant voorbeeld: het pand waarin nu de openbare bibliotheek is gehuisvest. Het zou toch doodzonde zijn als ook dit van de aardbodem zou verdwijnen?

Hoe zit het dan in buurgemeente Horst aan de Maas? Die heeft met machinefabriek Gebr. Douven aan de Americaanseweg ook een pareltje naar de gallemiezen zien gaan. Maar een ander pareltje, het beeldbepalende gebouw Mooren (‘Twin Towers’), is dankzij de inzet van de gemeente behouden gebleven. Ook Horst aan de Maas heeft een waterpompstation. Daterend uit de jaren zestig, gelegen aan de Broekhuizerweg in Lottum. Net zo beeldbepalend en karakteristiek als pompstation Breehei. Laat Horst aan de Maas in dit geval geen voorbeeld nemen aan Venray.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen