Meer dan 2100 schademeldingen na storm Ciara; maandagavond opnieuw kans op zware windstoten in Limburg

Print
Meer dan 2100 schademeldingen na storm Ciara; maandagavond opnieuw kans op zware windstoten in Limburg

Op de Albionstraat in Leunen viel zondag een boom op een auto. Afbeelding: Ingezonden via WhatsApp

Na storm Ciara kan Nederland meteen al getroffen worden door een tweede storm, meldt Weeronline. De westenwind is maandagavond en -nacht opnieuw hard tot stormachtig. In Limburg zijn zware windstoten mogelijk tot 100 kilometer per uur. De ANWB waarschuwt voor lange files.

De stormachtige wind gaat vermoedelijk gepaard met winterse buien met hagel en natte sneeuw en mogelijk ook met onweer. In Limburg kunnen volgens het weerbureau windstoten voorkomen tot 100 kilometer per uur. Om die reden is code geel vanaf 18.00 uur weer in het hele land van kracht.

„Het zal niet overal even heftig zijn, maar het kan op meerdere plaatsen in het land wel flink tekeergaan”, zegt Raymond Klaassen van Weerplaza.

Klaassen benadrukt dat er een verschil is tussen een storm en windstoten. ,,Bij een storm moet er ten minste een uur sprake zijn van een constante wind van minimaal 9 op de schaal van beaufort.” Boven zee en de Nederlandse stranden kan dat maandagavond het geval zijn. ,,In het binnenland krijgen we vooral te maken met windstoten. Die zijn heftiger qua windsnelheid, maar worden niet als storm gezien.”

Aantal meldingen

De meldkamer heeft voor Zuid-Limburg meer dan 320 storm-gerelateerde meldingen ontvangen. De brandweer is meer dan 120 keer uitgerukt voor hulpverlening, dit ging voornamelijk om; omgewaaide bomen en los zittende dakbedekkingen.

Bij de vijf Lokale Actie Centra (LAC’s) in Noord- en Midden-Limburg kwamen zondagavond zeker 130 meldingen van stormschade binnen.

Schades

Verzekeraar Interpolis heeft tot dusver meer dan 2100 meldingen van schade binnengekregen, nadat de storm Ciara over het land was geraasd. De verzekeraar denkt dat de echte piek van schademeldingen nu wel voorbij is, maar verwacht de komende dagen nog wel meer mensen die door de storm van zondag schade hebben opgelopen.

Er zijn vooral veel meldingen van schade aan woningen. Interpolis noemt het opvallend dat er niet veel schades aan auto’s zijn binnengekomen. Er worden vooral meldingen gedaan van omgevallen schuttingen en afgewaaide dakpannen. De meeste komen uit Noord-Holland, Zuid-Holland en Brabant.

„De afgelopen twee jaar hebben we niet zo’n storm gehad. De laatste echte storm dateert van januari 2018 maar die was dan ook veel heftiger. Ook qua schades”, aldus de verzekeraar. Hij denkt dat dit jaar veel mensen van tevoren al maatregelen hebben genomen, omdat de storm ruim van tevoren was aangekondigd. „De storm in Nederland heeft voor het eerst een naam, is breeduit aangekondigd in de media, dus het idee leeft bij Interpolis dat veel mensen preventiemaatregelen hebben genomen”, aldus een woordvoerder.

Files

De ANWB voorspelt dat de avondspits door het gure weer ook een stuk drukker zal zijn. De files staan waarschijnlijk op de gebruikelijke plekken, maar de wegenwacht waarschuwt dat deze een stuk ongetwijfeld langer zullen zijn dan normaal.

Kijk hier voor de uitgebreide weersverwachting in Limburg