DVC’16 in korte tijd succesvolle vereniging

Print
DVC’16 in korte tijd succesvolle vereniging

DVC’16 is in korte tijd een hechte vereniging geworden. Afbeelding: SVO DVC’16

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp -

VV Eijsden en SCG startten in 2016 een samenwerkingsverband in de vrouwenvoetbaltak. SVO DVC’16 blijkt ruim drie jaar later een groot succes. Het ledental groeide explosief en de nodige kampioenschappen zijn reeds gevierd.

Verschillende verenigingen, niet ver van elkaar gelegen, kampen in 2016 met hetzelfde probleem: ze hebben allemaal meisjes die voetballen, maar niet genoeg om een team te vormen. VV Eijsden, SCG, RKHSV en SVME gaan om tafel. De laatste twee haken af. De een vanwege accommodatieperikelen die alle aandacht vergen, de ander wil toch zelfstandig verder.

Eijsden en SCG blijven over en vormen DVC’16. Het is één van de eerste SVO’s (Samenwerking Vrouwen Opleiding). „Hadden we dit niet gedaan, had SCG geen vrouwenteam meer gehad en was het bij Eijsden nu schrapen geweest”, zegt voorzitter Janneke Willigers. „Met de SVO zijn we volwaardig en gelijkwaardig aan de mannenafdelingen van de beide clubs. Bij DVC staan de dames centraal. Door de vele leden gaat de training ook altijd door.”

Toestroom

Het aantal leden is in ruim drie jaar tijd aanzienlijk gegroeid. „In het eerste seizoen hadden we vier teams, nu is er dat eentje meer. Maar de selecties zijn wel een stuk breder”, vertelt Willigers, die opmerkt dat de toestroom niet alleen uit Eijsden en Gronsveld komt. Ook meiden uit omliggende dorpen weten ons te vinden.”

Praktisch

Na een half jaar voorbereiding was DVC’16 een feit. Elk team werd door eigen sponsoren voorzien van tassen, presentatiepakken en tenues. „Getailleerde tenues”, benadrukt Willigers. Ze geeft aan dat over de kleding sowieso goed is nagedacht. „De mannen binnen onze werkgroep dachten er bijvoorbeeld niet aan dat witte broekjes bij vrouwen niet praktisch zijn, gezien de maandelijkse perioden. Dus werd het zwart. Met roze en goud als aanvullende clubkleuren. Het plan is gewoon heel goed uitgewerkt.”

De samenwerking tussen de verenigingen was vanaf het begin erg goed volgens de voorzitter. „Tussen Eijsden en SCG is nooit echt concurrentie of rivaliteit geweest. Die kon ook niet ontstaan, omdat de clubs op heel verschillende niveaus speelden. Ze visten niet in dezelfde vijver”, legt Willigers uit.

Successen

In het korte bestaan van de SVO vierde DVC’16 al de nodige sportieve successen. „Onder 19 werd twee keer kampioen en won één keer de beker. Vrouwen 1 pakte ook de titel en een jeugdkeepster werd gescout door KRC Genk. Onder 12 speelt in een competitie met jongensteams en wordt nooit afgeschoten.”

Socializen

Buiten het voetbal om moet bij meisjes meer aan het sociale aspect worden gedacht dan bij jongens, weet Willigers. „Dat is bij vrouwen nóg belangrijker inderdaad. Je ziet dat ook voor en tijdens trainingen. Geef ze bijvoorbeeld eerst een paar minuten om te socializen voordat de oefening start. We organiseren ook een heleboel nevenactiviteiten, zoals de ‘sinterbingo’ en een kamp. Ook zijn we een keer naar Kim Mourmans gaan kijken toen zij bij PSV speelde. Haar roots liggen in Eijsden, vandaar.”

Het succes van DVC’16 is niet onopgemerkt gebleven. Andere clubs komen kijken hoe Eijsden en SCG het aangepakt hebben. De SVO zelf timmert ook verder aan de weg. „We zijn bezig met een grensoverschrijdende pilot. Meisjes van het Belgische Moelingen zijn nu bij ons, omdat ze bij de eigen club geen wedstrijden kunnen spelen. De bonden van beide landen werken daaraan mee. Dat is wat we willen: voetbal mogelijk maken voor alle meisjes.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen