Omroep WNL weigerde Sylvana Simons in Op1

Print
Omroep WNL weigerde Sylvana Simons in Op1

Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma van Op1. Afbeelding: ANP Kippa

Omroep WNL heeft geweigerd Bij1-lijsttrekker Sylvana Simons te laten aanschuiven in de talkshow Op1. Namens WNL verzorgen presentatoren Sander Schimmelpenninck en Welmoed Sijtsma elke donderdag de uitzending van het praatprogramma. ,,Sylvana Simons is niks voor WNL’’, verklaart omroepbaas Bert Huisjes.

In een analyse in de Volkskrant over de eerste weken van het nieuwe praatprogramma vertelt WNL-baas Bert Huisjes hoe het er achter de schermen aan toegaat. Zijn omroep is de eerste die een gast heeft geweigerd. ,,De redactie wilde Sylvana Simons eigenlijk uitnodigen op donderdag 30 januari. Toen zei ik: ‘Waarom moet ik dat onderwerp op de agenda zetten?’ Dat is niks voor WNL, wij zijn ‘vrolijk rechts’.”

De maandag daarna zat Sylvana bij BNNVara aan tafel en bij Willemijn Veenhoven en Erik Dijkstra vertelde ze dat ze opnieuw een gooi gaat doen naar een Kamerzetel. Huisjes: ,,Daar paste het wel, bij de progressieve, linkse kerk.”

Hoewel de talkshow wordt gepresenteerd door verschillende omroepen, wordt het gemaakt door één vaste redactie. Deelnemende omroepen, behalve BNNVara, leveren op ‘hun’ dag een extra chef, die het profiel van de omroep moet bewaken en in discussie gaat als potentiële gasten daar niet inpassen. Zo is achter de schermen stevig gediscussieerd over zangeres Merol. Eén van haar hits heet Hou je bek en bef me, een tekst die bij de christelijke achterban van de Evangelische Omroep gevoelig ligt. Merol schoof wel aan, maar in het gesprek werd ‘het b-woord angstvallig vermeden’. Huisjes: ,,Voor de EO voelde dat misschien toch niet goed, achteraf. Daar leert iedereen van.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →