Duncan Laurence pakt Edison, Willeke Alberti krijgt oeuvreprijs

© ANP Kippa

Duncan Laurence heeft maandagavond zijn eerste Edison in de wacht gesleept. De zanger kreeg de prijs voor beste song voor zijn winnende songfestivalnummer Arcade. Willeke Alberti werd in het zonnetje gezet voor haar gehele oeuvre.

Redactie

De Edison-jury noemt Arcade ‘een uiterst smaakvolle en integere song’ die ‘stijlvol en prachtig geproduceerd’ is. „Arcade reikt tot ver over onze grenzen en lijkt slechts het begin van nog veel meer moois”, zo staat in het juryrapport. Duncan kreeg de voorkeur boven Roller Coaster van Danny Vera en Hoe Het Danst van Marco Borsato, Davina Michelle en Armin van Buuren.

Willeke Alberti kreeg maandagavond een prijs voor haar gehele oeuvre gekregen. Volgens de jury heeft de zangeres met haar liedjes een onvergelijkbare bijdrage geleverd aan de Nederlandse muziekcultuur. „De jury van de Edisons heeft grote waardering voor die grenzeloze veelzijdigheid van Willeke Alberti”, zo staat in het juryrapport. „Het lukte haar daarbij altijd weer een nieuwe generaties aan te spreken, zonder haar oude fans kwijt te raken. (...) En wat ze ook deed, van haar eerste hitjes tot haar recente mega-optredens, het was altijd van een vanzelfsprekende allure en zeggingskracht.”

Willeke heeft al een aantal Edisons in de kast staan. Zo won ze in 1965 haar eerste prijs voor haar debuutalbum Willeke. In 1993 werd de zangeres voor het laatst het podium opgeroepen toen ze een Edison in de categorie levenslied won voor haar album Een Beetje Mazzel. Haar oeuvreprijs komt precies zestig jaar nadat Willekes vader Willy de allereerste Edison in ontvangst nam in de toenmalige categorie vocaal.

De Toppers

In de categorie hiphop kreeg Josylvio een Edison voor zijn succesalbum Gimma. Hij versloeg daarmee onder meer de razendpopulaire Snelle, die met zijn album Vierentwintig genomineerd was. De jury noemt Josylvio ‘een veelzijdig artiest’ die ‘kwalitatieve muzikale hiphop’ maakt. De Edison in de categorie alternative ging naar zangeres S10 voor haar debuutalbum Snowsniper. Suzan & Freek wonnen de Edison in de categorie Nederlandstalig met Gedeeld door ons.

En na vijftien jaar werden ook De Toppers beloond voor hun succes. De supergroep, bestaande uit René Froger, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en Jan Smit, verdiende zijn eerste Edison in de categorie Hollands voor de jubileumeditie van 2019. „De jury heeft al langer waardering en bewondering voor dit bijzondere muziekevenement en juist ook voor de registratie ervan”, aldus het rapport.