Onderzoek: tieners krijgen vaak shockvideo’s

Print
Onderzoek: tieners krijgen vaak shockvideo’s

Foto ter illustratie. Afbeelding: ANP XTRA

Pesten, stalken, hacken of choquerende video’s: een op de drie jongeren wordt online lastiggevallen, blijkt uit nieuw onderzoek. Driekwart van de tieners roept dan de hulp van ouders in.

Het Safer Internet Centre Nederland peilde duizend Nederlandse jongeren over hun ervaringen en presenteert de uitkomsten dinsdag op ‘Safer Internet Day’. Uit het onderzoek blijkt dat één op de drie tieners online wordt lastiggevallen. Grootste probleem is het ontvangen van choquerende berichten, video’s of foto’s, van heftige zelfmoordacties tot IS-onthoofdingsvideo’s. ,,Jongens vinden het dan soms cool om door te sturen, maar als je er niet van gediend bent is het wel moeilijk om aan te geven: dit vind ik niet leuk”, zegt Marjolijn Bonthuis van het Safer Internet Centre Nederland.

15 procent van de kinderen stelt wel eens geconfronteerd te worden met schokkende appjes, 13 procent wordt gepest, 6 procent stelt gehackt te zijn. Verder zegt 6 procent van de meisjes ongewenste naakfoto’s (sexting) opgestuurd te krijgen, van de jongens heeft 5 procent daar problemen mee.

Ouders wel betrokken

Opvallend: driekwart van de jongeren zegt de ouders in te schakelen bij online problemen. Die helpen dan bij het rapporteren van stalkers of pesters, het veranderen van wachtwoorden, of zelfs het doen van aangifte. ,,Dat is bemoedigend”, zegt Bonthuis, via het centrum voor veilig internet onder meer betrokken bij veiliginternetten.nl en het Expertisebureau Online Kindermisbruik. ,,Voorheen was het bij ouders toch vaker zo: dat internet, ik snap het niet, of ik weet niet wat jullie kinderen er uitspoken. De lijn stijgt wel, dat is een goede ontwikkeling.”

Veel ouders vinden dat scholen een belangrijke rol spelen bij de media-opvoeding van hun kinderen, al zegt 57 procent van de ouders wel dat ze zelf invloed kunnen uitoefenen op het online gedrag van kinderen. Het centrum voor veilig internetten adviseert kinderen en ouders met online problemen om te kijken op websites als meldknop.nl, veiliginternetten.nl of mediawijsheid.nl

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen