Oetgesjtreke

‘Als u geen vragen meer hebt, wil ik hierbij afsluiten. Wij bliepen u nog’

Print
‘Als u geen vragen meer hebt, wil ik hierbij afsluiten. Wij bliepen u nog’

Afbeelding: De Limburger

COLUMN - Met een zoemtoon wordt mijn aandacht getrokken naar het lampje boven de deur. Daar brandt in rode led-letters mijn nummer. Ik mag naar binnen. Ik twijfel of ik moet kloppen, maar doe het toch maar. Geen reactie. Dat kan ook eigenlijk niet, denk ik en ik loop naar binnen.

In de kale ruimte staat een tafel en een stoel en een koffieautomaat. Tegenover de stoel staat mijn gesprekspartner voor dit sollicitatiegesprek, een witte kunststof romp met hoofd en een vriendelijk gezicht. „Goedemiddag” verwelkomt hij met een geringe beweging van de mechanische onderkin. „Wilt u koffie? Geeft u uw keuze dan in bij mijn collega,” gaat de warme stem met mechanische intonatie verder en terwijl hij het zegt springen de lampen van de koffieautomaat aan en lichten er een tiental knoppen op: koffie zwart, met melk, met suiker, heet water, crème,… Als ik weer zit met mijn bekertje koffie voor me, knipperen de lampjes op de plek van de ogen. „Ah u zit weer.. Fijn dan start ik dit gesprek. U zult wel opkijken mij hier aan te treffen en niet een persoon van vlees en bloed. Ons bedrijf heeft mij ingeschakeld voor deze sollicitatiegesprekken, omdat ik volledig onafhankelijk en onbevooroordeeld de meest geschikte kandidaat kan selecteren.” Zonder dat ik ook maar de kans krijg iets in te brengen vervolgt de robot: „We hadden in het verleden namelijk nogal hinder van de toegepaste screening waardoor het bedrijf langzaamaan alleen nog maar bestond uit mannelijke hetero kandidaten van tussen de 35 en 45, met een Nederlandse naam en achtergrond.” En dan: „We hadden ook nogal last van het feit dat de kandidaat nauwelijks de kans kreeg iets over zichzelf te vertellen omdat de directeur en het hoofd personeelszaken elkaar in het gesprek wilden overtreffen in vertellen over de bedrijfsfilosofie.” Aangezien de lampjes in de oogkassen iets minder fel kleuren, zie ik mijn kans schoon in te breken: „Nou”, hef ik aan, „zal ik dan maar kort iets over mijzelf vertellen?”- „Dat is niet nodig” repliceert mijn elektronische gesprekspartner, „Uw brief en cv zijn inmiddels door mij geanalyseerd. De lengte van uw brief paste binnen de range van 475-480 woorden. Uit het gebruikte lettertype heb ik opgemaakt dat u betrouwbaar bent, de andere functie-eisen zijn getoetst middels zoektermen in uw cv, zodat ik op de hoogte ben van uw persoonlijke en professionele eigenschappen. Die hebben wij in onze algoritmes opgenomen. Uw scores kwamen uit in het hoogste klasse. Vandaar dat u hier zit. Maar als u geen vragen meer hebt, wil ik hierbij afsluiten. Wij bliepen u nog.”

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen