Mijnstreek

‘Zeker, hoge bomen vangen nu eenmaal wind. Al zijn er na afgelopen weekend niet meer zoveel hoge bomen over’

Print
‘Zeker, hoge bomen vangen nu eenmaal wind. Al zijn er na afgelopen weekend niet meer zoveel hoge bomen over’

Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek -

COLUMN - Er waait een vreemde wind door het land. En aangezien Parkstad nog steeds, zonder tegenbericht, deel uit maakt van het land, waait deze wind ook in Zuid-Limburg. Niet zozeer een stormachtige wind zoals afgelopen weekeinde, die een naam draagt, klinkend als een toevoeging op een Japans automerk. Ik voel een wind die probeert te onderscheiden wat hoegenaamd wel kan en zogenaamd niet kan.

Dat ondernemer Van de Mortel chronisch overhoop ligt met de gemeente is geen nieuws. Dat Jos op een bijzondere manier van tongriem is gesneden, hoeft ook niet in de krant. Op een speciale manier van de tongriem gesneden mag een understatement genoemd worden. Het heeft er alle schijn van dat iemand een bot kartelmes over zijn tong heeft gehaald en geprobeerd heeft om het mondleer met prikkeldraad aan het verhemelte te naaien. De boodschap wil er nog wel eens onverstaanbaar onversneden en botweg ruw uitkomen.

In zijn laatste wapenfeit biedt hij aan het voltallige college neer te schieten. Weinig gepast in een tijd van schietpartijen op scholen en winkelcentra. Weinig subtiel om dit uit te leggen als humor. Humor zou het zijn als Van de Mortel gaat inzien hoe grappig zijn eigen naam is. Hij heeft inmiddels de muur om zich heen zo hoog opgemetseld dat hij er niet meer overheen kan kijken. Nog maar te zwijgen dat hij tot aan zijn knieën in de sjpieës staat.

De Heerlense politiek valt over hem heen. Begrijpelijk en terecht, ondanks druppende boter. De uitspraak die een doodsbedreiging inhoudt is natuurlijk over de grens, maar de verontwaardiging van een aantal politici ademen ook iets van een gegrepen kans. Zeker, hoge bomen vangen nu eenmaal wind. Al zijn er na afgelopen weekend niet meer zoveel hoge bomen over. Hoe gevoelig zijn de bomen die nog staan? Welke opmerkingen vallen onder de categorie bloas mig get en welke verwijten zijn classificeerbaar als snijdende wind?

Belangrijk in deze afweging is voornamelijk hij of zij die blaast. Als de onbekende Hein van der Putte uit de Benzeraderweg ‘tweetend’ een punt tracht te maken met Val kapot is dat een doodsbedreiging in essentie. Maar we kennen Henk. Ingrid heeft alleen Facebook. Als Maria Colmans uit het Eikenderveld de gemeente aanschrijft met Val um en niet direct de AED ter hand neemt, is dat dan ook een doodsbedreiging? Hij die blaast, maakt de wind.

Van de Mortel werkt al zolang in Heerlen dat hij bijna een ‘Winkbül’ is. Waaien laten. Een boom valt vanzelf om als hij ‘ontmortelt’ is.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen