Week 23 van de Limburgse bevrijding: Kolkende Roer zet Amerikanen klem

Amerikaanse soldaten proberen de woeste Roer over te steken in februari 1945 © Getty Images/The LIFE Picture Collection

In de week van 13 tot en met 20 februari 1945 verandert de Roer in een woeste stroom doordat de Duitsers in de Eiffel de Roerdammen opblazen. Het levert vertraging op voor de oprukkende Amerikanen. In de bevrijde delen van de provincie ligt een nieuw gevaar op de loer: door de Duitsers achtergelaten explosief oorlogstuig.

onze verslaggevers

Bevrijd deze week:

14 februari: Heijen. 17 februari: Afferden.

De Amerikanen staan vast voor een kolkende Roer

GENNEP, dinsdag 13 februari. Terwijl de Britten via Gennep Duitsland binnentrekken, staan de Amerikanen klem aan de Roer. De Duitsers hebben op 11 februari de Roerdammen in de Eifel opgeblazen en de rivier is een woeste stroom geworden. De tangbeweging van de geallieerden om vanuit het zuiden en noorden naar elkaar toe te werken, loopt twee weken vertraging op. De laatste bezette Limburgse plaatsen moeten nog even wachten.

Lees ook: De vergeten slachtoffers: ook na de bevrijding vinden kinderen de dood

Venlonaar sterft bij bombardement Dresden

DRESDEN/VENLO, dinsdag 13 februari. Harry Derkx is net 25 jaar als hij van Venlo naar Dresden verhuist in oorlogsjaar 1942. Hij werkte bij de vestiging van Kühne in Herongen en wordt overgeplaatst naar de fabriek in Dresden waar hij bedrijfsleider wordt. Maar op 12 december 1944 wordt de Venlonaar opgepakt. Hij maakt deel uit van een Nederlandse verzetsgroep in Duitsland. Hij zit als gevangene in barakken bij de Carolabrug. Tijdens het afschuwelijke bombardement van Dresden door de geallieerden van 13 op 14 februari krijgt zijn barak een voltreffer. Harry is waarschijnlijk op slag dood.

© AFP

Duits oorlogstuig houdt gemeenten flink bezig

MAASBRACHT, donderdag 15 februari. Waar Duitse roepen zijn verdreven, is het vaak nog flink uitkijken. Er wordt nogal wat achtergelaten dat voorzichtig gezegd explosief is. Gemeentehuis: eenige honderden kilo’s munitie en diverse projectielen (granaten en pantservuisten); gehucht St. Joost: circa 1200 kilo munitie en projectielen, geweren, pantservuisten en handgranaten, schrijft Maasbracht.

Lees hier brieven en luister naar verhalen van lezers over de bevrijding.

Britse soldaten slopen alles dat los en vast zit

VENRAY, donderdag 15 februari. De Engelsen willen Sint Servatius in Venray in gebruik nemen als lazaret met duizend bedden. De troepen die daarvoor moeten zorgen, slopen alles dat los en vast zit. De paters van het klooster spreken er schande van. Bruikbare spullen worden buiten in de regen gezet. Alle spiegels worden gesloopt om als scheerspiegel gebruikt te worden. Zelfs belangrijke medische apparatuur wordt uit elkaar gehaald voor de spiegeltjes.

Luister ook naar de podcast-serie Over Vrijheid gesproken, waarin Jos van den Camp spreekt met lezers van De Limburger die de bevrijding hebben meegemaakt. Deze keer met Boy Sampers (88) uit Linne. Die plaats werd als laatste in de Roerdriehoek op 25 januari bevrijd. Boy Sampers vertelt over een verongelukte parachutist die hij zag liggen en hoe kostbaarheden op mysterieuze wijze verdwenen uit de kruipruimte onder hun huis dat zij bij de evacuatie moesten verlaten. Luister hier de andere podcasts in deze serie.