Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Borreltje van Smeets nog steeds geliefd

Van nul tot nu

Borreltje van Smeets nog steeds geliefd

Distilleerderij Smeets-Romans in de Molenstraat werd afgebroken in 1984. Afbeelding: archief Heemkundevereniging Beek

Spaubeek / Beek / Maastricht-Airport / Geverik / Groot Genhout / Kelmond / Klein Genhout / Neerbeek -

In 1821 opende de familie Hennekens een distilleerderij in kasteel Genbroek in Beek. Acht jaar later volgde de familie Smeets dit voorbeeld. Hennekens werd vooral bekend door de kruidenbitter ‘Els La Vera’ en Smeets met de jonge jenever.

Louis Smeets-Romans breidde in het begin van de 20e eeuw de distilleerderij in de Molenstraat flink uit. Louis was erg actief binnen het Beekse verenigingsleven. Hij vervulde diverse bestuurlijke functies binnen de harmonie, het kerkkoor, de landbouw- en tuinbouwbond en tenslotte was hij in 1918 een van de oprichters van de Stoomzuivelfabriek St.-Martinus in Beek. Louis Smeets overleed in april 1939 op 78-jarige leeftijd. Zijn zoon Sef volgde hem op.

Ambachtelijk

Smeets bleef een traditionele, ambachtelijke distilleerderij en likeurstokerij. Specialiteiten waren de Franse Brandewijn, citroenjenever, Beeker Els-bitter, Beerenburger, oude en jonge jenever. Voor de dames was er de ‘Golden Bitter’, een likeur met een oranje kleurtje.

Een zus van Sef, Maria Smeets, opende in de Burgemeester Jansenstraat in Beek een slijterij, waar natuurlijk alle producten van Smeets verkocht werden. Na de aanleg van de Markt in Beek wilde zij ook naar het nieuwe centrum verhuizen en opende in 1957 een moderne slijterij in de Marktstraat.

Proever

Aangezien Sef Smeets ongehuwd bleef, werd in 1970 dhr. Beckers benoemd als nieuwe directeur. Na zijn pensionering bleef Sef Smeets actief in het bedrijf, want hij was de ‘proever’ en keurde dagelijks de jenevers en likeuren. Na zijn dagelijkse arbeid wandelde hij, met een lach op zijn gezicht, terug naar zijn woning in de Luciastraat.

In 1984 werd Smeets overgenomen door Wenneker en werden alle activiteiten naar Roozendaal verplaatst. Helaas werden de distilleerderij en de ernaast gelegen voormalige synagoge gesloopt.

Geliefd

Smeets Jonge Jenever wordt nog steeds naar een aloud Limburgs familierecept gestookt met de fijnste volrijpe jeneverbessen en met zorg geselecteerde kruiden. De zachte smaak van ‘Smeets Jonge Jenever’ maakt dit borreltje ook buiten Limburg nog steeds geliefd.