In heel Nederland ophokplicht voor pluimvee wegens vogelgriep

Print
In heel Nederland ophokplicht voor pluimvee wegens vogelgriep

Afbeelding: ANP

Het ministerie van Landbouw heeft dinsdag een ophokplicht afgegeven voor commerciële pluimveehouders wegens de oprukkende vogelgriep.

De griep is onder meer in Duitsland op meerdere plekken vastgesteld. De laatste ophokplicht voor pluimvee werd in 2017 afgegeven.

Eerder vandaag maakte de NVWA bekend dat alle vervoersmiddelen met daarin pluimvee vanuit Duitsland onmiddellijk na binnenkomst in Nederland een tweede reiniging of ontsmetting moeten ondergaan.

Deze verplichting geldt eveneens voor vrachtwagens met pluimvee uit Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië en Tsjechië.

Zorgelijk

Op 31 december 2019 was in Oost-Polen een uitbraak met een variant van het ziekteveroorzakende vogelgriepvirus. Inmiddels zijn uitbraken gemeld in meerdere landen in midden- en Oost-Europa (Polen, Slowakije, Hongarije, Roemenië, Tsjechië en Oekraïne). De situatie aldaar is zorgelijk. Ook zijn er twee dode, besmette wilde vogels gevonden; een in Polen en een in Duitsland vlakbij de Poolse grens.

Nederlandse boeren maken zich al even zorgen over het vogelgriepvirus. De laatste keer dat er een ophokplicht gold na uitbraak van de vogelgriep, was in 2017. Toen gold die voor vijf maanden. De ophokplicht draaide voor veel pluimveehouders uit op een financiële strop. In 2003 was de uitbraak zelfs zo groot dat een derde van de totale pluimveestapel geruimd moest worden. Dit leverde een schadepost op van 300 miljoen euro.

In Nederland zijn er zo’n 100 miljoen kippen.