Kaart: zo vaak werd appen op de fiets beboet bij jou in de buurt

Print
Kaart: zo vaak werd appen op de fiets beboet bij jou in de buurt

Afbeelding: ANP XTRA

In Limburg schreef de politie afgelopen jaar in totaal 976 boetes uit voor appen of bellen op de fiets. Kijk hier hoe vaak fietsers bij jou in de buurt een bekeuring kregen.

In Maastricht werden verreweg de meeste appende fietsers betrapt: 349 mensen liepen daar tegen de lamp. Ook in Weert (179) en Venlo (98) werden relatief veel boetes voor dit nieuwe vergrijp uitgeschreven. In Vaals en Beekdaelen vielen geen boetes. In zowel Bergen, Mook en Middelaar, Simpelveld als Voerendaal werd tot 31 december telkens één overtreding geconstateerd, blijkt uit de cijfers van incasso-instantie CJIB.

Kijk op de kaart hieronder hoeveel boetes er bij jou in de buurt werden uitgedeeld:

Lees ook: Voor zijn zoon is het te laat, maar vader Michael smeekt alle fietsers: ‘Let op de weg, niet op je telefoon’

Bellen of appen op de fiets is pas sinds de zomer verboden. In totaal werden er tussen 1 juli en 31 december 2019 in Nederland 21.327 fietsers bekeurd.

De invoering van het appverbod op de fiets is voornamelijk gericht op de jeugd. Driekwart van de jongeren tussen 18 en 24 jaar oud kijkt soms of regelmatig op hun smartphone tijdens het fietsen, bleek vorig jaar uit onderzoek.

Met de 21.327 landelijke boetes voor bellen op de fiets komt het totale aantal bekeuringen voor handheld-bellen – inclusief niet handsfree bellen in de auto – in 2019 uit op 121.000. Daarmee is dat aantal met ruim de helft gestegen ten opzichte van 2018.